Annons

Historiskt låg arbetslöshet – men färre lediga jobb och fler varsel

Arbetslösheten i Västra Götaland är låg, men varslen ökar och de utannonserade lediga jobben blir färre.
Borås • Publicerad 13 maj 2008

Det framgår av Länsarbetsnämndens rapport om arbetsmarknadsläget för april.

Arbetslösheten i Västra Götaland är den lägsta sedan 1991: i april var 2,1 procent av befolkningen i 16–64 års ålder arbetslösa, vilket är lika med 21 000 personer.

Annons

På samma gång minskar antalet utannonserade jobb. I april anmäldes 10 400 platser vilket är en minskning med 17 procent jämfört med samma månad förra året. Hittills i år har antalet nyanmälda platser minskat med tio procent. Det är framför allt inom försäljnings- och serviceyrkena som efterfrågan minskar.

Varslen ökade däremot under april. Då varslade 35 företag 830 anställda om uppsägning. Månaden dessförinnan uppgick varslen bara till 240 personer från 13 företag. Hittills i år ligger dock antalet varslade på samma nivå som förra året, medan varslen har ökat kraftigt i riket som helhet.

Något fler personer befinner sig i program med aktivitetsstöd jämfört med förra året.

Niclas Sennerteg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons