Het debatt om nya e-cigaretter

Borås Artikeln publicerades

Vattenmelon, coca-cola och choklad. Smakalternativen till e-cigaretterna är många – precis som åsikterna.

Ännu vet ingen vad tillsatserna innehåller och just nu rasar debatten för fullt i EU-parlamentet.

E-cigaretter marknadsförs aggressivt, en av de större återförsäljarna skriver på sin hemsida att det är ”världens effektivaste sätt att sluta röka”.

Men Jan-Erik Varildengen, lungläkare på Södra Älvsborgs sjukhus, är skeptisk och rekommenderar inte sina patienter att pröva e-cigaretter för rökavvänjning.

– Nej, helt enkelt för att det inte finns några studier på hur de påverkar ens hälsa eller om det ens hjälper folk att sluta röka.

Vad e-cigaretternas olika smaktillsatser egentligen innehåller är oklart. Inga ordentliga studier är gjorda.

För att e-cigaretter som innehåller nikotin ska få säljas som vilket annat nikotinläkemedel som helst i Sverige krävs att Läkemedelsverket godkänner produkten. Men ännu har ingen ansökan från någon tillverkare om en sådan prövning kommit in.

Att e-cigaretter med nikotin i dag går att köpa över nätet från utländska nätbutiker beror på att olika EU-länder i dagsläget har olika lagstiftning. Men just nu pågår en debatt i EU-parlamentet, där man vill klassa e-cigaretter som vilken annan tobaksprodukt som helst.

På Spelcenter i Storknallen finns ett tiotal olika fabrikat av e-cigaretter att köpa. Delägaren Hashem Moti säger att försäljningen börjar öka, och att både unga och gamla köper e-cigaretter.

- Jag tror att framtiden för e-cigaretter är ljus. Fördelen är ju att man kan röka de här inomhus.

Läs mer i måndagens papperstidning eller i eBT!