Hermansson: "Vi är redan beroende av Kina"

Vid första anblicken – en rynkad panna. Men efter lite eftertanke så rätas anletsdragen ut. Trots allt – med hissade varningsflaggor och alla sinnen på helspänn – borde vi kanske lätta lite på försiktigheten och istället säga ett lite gladare ”varför inte?”.
Borås • Publicerad 11 januari 2008

Varför skulle Borås inte kunna ha ett vänortsförhållande med en kinesisk stad?

När allt kommer omkring har vi ju redan ett så pass intimt förhållande till den jättelika diktaturen att vi faktiskt inte kan vara utan den.

Våra billiga kläder, skor, idrottsprylar, borrmaskiner, ja, det mesta av det billigaste kommer ju därifrån. Men också inspiration och innovationer – hur många av oss vet att Kina är världsledande när det gäller utveckling av solenergilösningar?

För att inte tala om gatstenen som vi boråsare i allt större utsträckning trampar på när vi vandrar runt i centrum? Eller våra bankkonton och pensionsförsäkringar som växer sig fetare i takt med att våra Kinafonder når nya höjder. Detta samtidigt som vi ondgör oss över miljöförstöring, klimathot, förtryck och de uslaste arbetsförhållanden.

När allt kommer omkring vore det väl ärligast att erkänna att vi redan idag är mycket mer än bara goda vänner med Kina. Vi är beroende.

Om Borås stad genom ett vänortsförhållande kan bredda sina kontakter – världen ligger trots allt längre bort Molde och St Mikhel – torde alla parter tjäna på detta. Vem vet vad ett elevutbyte på denna nivå kan ge för intryck och kunskaper åt dem som deltar? Varför skulle vi inte kunna visa upp vår stad och samtidigt se världen med öppna ögon?

Skulle det nu föreslagna samarbetet också betyda satsningar, investeringar och arbetstillfällen här är det bara att applådera – även om det i dagsläget som bekant inte finns någon mark eller tomter för särskilt många satsningar alls.

Det kan vara värt att fundera lite på det här med axeln Kina–Borås. Kanske kan även viss brådska i tankemödan vara önskvärd nu när det drar ihop sig till OS i Peking?

Varför skulle inte Borås vara med på startlinjen när det smäller?

Mikael Hermansson, ledarskribent
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.