Hemvärnet på väg att försvinna
De tillhör hemvärnet som nu riskerar att helt försvinna.
I lördagens BT berättade vi om nedrustningen av de militära försvaret. Ytterst lite återstår av den försvarsmakt som en gång mönstrade åttahundratusen man, ett starkt flygvapen, flotta och kustartilleri.
De förband som i dag snabbt kan mobiliseras för att försvara Sverige består huvudsakligen av hemvärnssoldater. Men det är en styrka som krympt i antal de senaste åren och som lever farligt.
– Om inte politikerna satsar de resurser som nu krävs för rekrytering och utbildning så kommer hemvärnet att dö sotdöden, säger Jan Andersson, tidigare bataljonschef i hemvärnet i Borås och nu ledamot av Rikshemvärnsrådet.
Vad det handlar om är att de få värnpliktiga som utbildas i dag inte räcker till för hemvärnet. Därför krävs en direktutbildning och det är av kostnadsskäl oklart om det blir någon sådan.
Borås är ett gott exempel på vad som redan skett i hemvärnet. Här fanns tidigare en hel bataljon med flera hundra hemvärnsmän. I dag återstår bara två plutoner och en liten tross, cirka femtio man.
Situationen är liknande i hela Sjuhärad. Tidigare fanns också hemvärnsbataljoner i Mark, Kind, Ulricehamn och Herrljunga, även på dessa platser finns nu bara plutoner kvar.
Hemvärnsförbanden i Sjuhärad ingår i Älvsborgsbataljonen som leds från Göteborg.
– Det är ju klart att när det officiella budskapet är att Sverige bäst förvaras i Afghanistan så sjunker intresset för frivilliga insatser i Sverige, säger Jan Andersson.
I sin centrala position i Hemvärnets förtroenderåd är han en av dem som bedrivit ett hårt lobbyarbete för att bevara hemvärnet.
– Vi har fått politikerna att inse hur viktigt det är också som en fredstida resurs för krishantering. Försvarsberedningens senaste rapport var också positiv. Men frågan hänger i luften, det närmaste halvåret blir avgörande.
Överhuvudtaget tycker Jan Andersson att det är hög tid att trycka på knappen för en återtagning av vår nationella försvarsförmåga. Men har politikerna modet, frågar han sig.
Hemvärnet kom till under det andra världskriget och nådde som mest 100?000 man. Nu är styrkan cirka 40?000 man i 60 bataljoner. Dessa skall reduceras till hälften fram till år 2011, men bli vassare. Höstens budget- och försvarspropositioner kommer att visa om politikerna menar allvar med sitt under senare tid uttalade stöd till hemvärnet.
Dagens hemvärnssoldater är unga, välutbildade och välutrustade. Men när man i debatten talar om dem som vår nationella försvarsstyrka ska man komma ihåg att de i dagsläget inte är lämpade att möta en fiende på slagfältet. De saknar förmåga att uppträda i högre förband och har inte tungt understöd som stridsvagnar och artilleri.