Annons

Hemsjukvårdens bilar vandaliserade – två veckor efter bränderna

För två veckor sedan brann hemsjukvårdens bilar utanför Boda vårdcentral. Under fredagsnatten skars däcken på tolv bilar upp på samma plats. Nu öppnar kommunen för att bygga garage på utsatta platser.
– Det är en tråkig historia, säger Emma Thornadtsson, inre befäl på polisen i Borås.
BORÅS. • Publicerad 2 december 2017
Foto: Anders Robertsson

Tolv bilar har under fredagsnatten fått sina däck uppskurna på en parkeringsplats, uppger Boråspolisen. Anmälan om skadegörelse inkom strax innan nio i morse. Parkeringen nyttjas av flera vård- och äldreinstanser.

– Vi kan inte uttala oss än om det går att koppla till bilbränderna, säger Thomas Andersson, utredningsbefäl på polisen i Borås.

Foto: Anders Robertsson
Annons

Polisen letar vittnesuppgifter och vill få in tips. Det finns inga misstankar om gärningsmän i nuläget.

Kommunens säkerhetschef Peder Englund säger att de nio utsatta bilarna är ersättningsbilar för kommunens bilar som brann för två veckor sedan.

– Det är beklämmande, bilarna används för att sköta om äldre och sjuka i samhället, den proffsiga hjälpen som hemsjukvården ger, säger Peder Englund.

– Vår första uppgift var att se till att de bilar som behövdes har fått nya däck. Vi har haft en säkerhetssamordnare som jobbat hela dagen för att få bilarna i rullning igen.

Hur har det påverkat verksamheten?

– Verksamheten har löst det här på olika vis, så att de inte skulle drabba de äldre, säger Englund.

Tidigare i november brann bilar på Hässleholmen och Hulta. Fyra unga män är skäligen misstänkta för en av bränderna, vilket BT berättat nyligen.

Efter bränderna har kommunen tillsammans med räddningstjänsten sett över parkeringsstrategier utanför äldreboenden för att minska riskerna vid en eventuell brand. Men nu öppnar kommunen för fler åtgärder.

– Konsekvenserna av de här bränderna är att vi inte kan utföra den vården som vi ska göra. Vi fortsätter att titta på hur vi ska jobba med frågorna framgent, det handlar om att skydda bilarna över natten, säger Peder Englund.

– I det längre perspektivet måste vi sätta oss ned med fastighetsskötare, bostadsbolag och markupplåtare och titta på ett annat perspektiv hur vi kan säkra upp det här.

Annons

Det låter som att du pratar om att bygga garage?

– Ja, att vi får bort fordonen från fastigheterna och att vi kan parkera fordonen på ett för verksamheten och medarbetarna klokt sätt så att fordonen samtidigt får vara i fred för sådana här händelser, säger Peder Englund och fortsätter:

– Vi får se till att jobba med det här, parkeringar, garage, inomhusparkering, eller att på andra sätt fysiskt försöka skydda våra fordon. Men i det bredare perspektivet måste vi jobba med att försöka förhindra att människor inte får den här idén överhuvudtaget att bränna upp bilar.

Kristoffer Elisson SnyggSkicka e-post
Joel EngblomSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons