Hemlös elev väcker känslor

En frustrerad kurator, ett spontant inlägg på Facebook. Nu växer engagemanget för den hemlöse eleven i Borås.
Borås • Publicerad 27 september 2013

– Jag är förvånad över uppståndelsen, säger Marcus Magnusson.

I början av veckan blev Marcus Magnusson varse att en av eleverna på hans gymnasieskola i Borås har saknat tak över huvudet under höstterminen. Timmarna han har lagt på att ta kontakt med myndigheterna tycker han inte har gett något resultat.

"Det är inte vårt bord."

"Mamman är försörjningsskyldig."

– Men mamman kan inte ta hand om eleven som därför inte har något tak över huvudet. Det här är en skötsam person och ibland är det ett problem att vara för snäll – då får man ingen hjälp, säger Marcus Magnusson.

Han frågar sig:

– Är vi så fattiga i kommunen att vi inte kan ge en 18-åring tak över huvudet? I de flesta fall är socialtjänsten fantastisk men den här gången har det havererat.

Hemma i soffan i torsdags kväll skrev Magnusson en statusuppdatering på Facebook som redan förmiddagen därpå hade delats hundratals gånger. I inlägget bjuder han in ansvariga Boråspolitiker att övernatta i hans egen trappa.

– Jag tror att enskilda handläggare är rädda för att göra fel. Konsekvensen blir att det är okej att låta en 18-åring sova i trappuppgångar, säger Marcus Magnusson.

Han drar paralleller till sin egen uppväxt.

– När jag gick i skolan så stod mamma med öppen dörr och middagen serverad när jag kom hem. Jag hade inte vett att uppskatta det då. På något sätt verkar socialtjänsten ha den synen på mammor, men det är ju inte alltid så. Socialt arbete utgår ifrån att man kan tänka bredare.

Samtidigt betonar Marcus Magnusson att han inte vill kritisera enskilda tjänstemän. Han vill bara synliggöra ett problem och att eleven på hans skola ska kunna få tak över huvudet i stället för att behöva övernatta hos vänner.

– Om man blir sjuk så är det svårt att få specialistvård, men när man väl kommer fram så funkar det jättebra. På samma sätt funkar det med socialtjänsten och nu står han där framför de osynliga trösklarna som kan vara svåra att komma över.

Med hjälp av den oväntade uppmärksamheten hoppas Marcus Magnusson att fallet med den hemlöse eleven nu ska nå en snabb lösning. I går hade han en hektisk dag. Inte bara BT hörde av sig, utan även andra medier och politiker. På Facebook fortsatte inlägget att spridas runt om i världen.

Sent i går eftermiddag hade Marcus Magnussons inlägg delats fler än 600 gånger.

– Det känns dubbelt. Jag har lyft upp en fråga som berör många men det är jobbigt att det får sådana proportioner. Jag utgår ifrån att det här ordnar sig så fort som möjligt.

Eleven som det handlar om har avböjt att medverka i Borås Tidning.

Erik Jullander
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.