Skogens skafferi står med dörrarna på vid gavel, men var finns bärplockarna?
Borås • Publicerad 24 juli 2008
Birgitta Sinting passar på att fylla hinken med hallon.
Birgitta Sinting passar på att fylla hinken med hallon.Foto: Lars-Åke Green

I år är det extremt mycket hallon i Sjuhäradsbygden. Hallonsnåren tyngs av mängder av bär. Bärplockarna är däremot sällsynta.

Det finns flera teorier om varför det är så otroligt gott om hallon just i år. En av dem gör gällande att det i år finns ovanligt många hyggen med tvååriga hallonsnår, efter stormen Gudruns framfart i januari 2005.

– Jag vet inte säkert, säger botanisten Leif-Eric Aronsson i Borås, men det kan också ha att göra med förra årets väder, att buskarna då bildade många anlag. Årets väder med en torr försommar följd av mycket regn och nu åter värme har säkert haft betydelse.

En tur runt Borås på mindre vägar, där det finns ett par år gamla hyggen eller där man röjt för nya bostadsområden, visar att det finns mängder av härligt röda, doftande mogna bär. Även om det finns spår av tidigare plockare bland snåren, är mängden bär fortfarande mycket stor. Vissa kvistar orkar inte resa sig av tyngden. Och det finns en hel del kart på väg att mogna som blir färdiga att plocka senare i vecka.

På väg mot ett dopp i Bosjön stannar Birgitta Sintring till vid ett inbjudande hallonsnår. Ur bagage plockar hon fram en vit plasthink och ger sig in i buskaget.

– Förr i tiden plockade jag mycket bär och svamp. Jag har plockat lite hallon tidigare i år. De är så fina, det finns inga maskar i dem.

Hon berättar om sonen och svärdottern som nyligen plockade 10 liter hallon i Horred. Så mycket tänker hon själv inte plocka på väg till badet, bara tillräckligt mycket för att göra lite sylt till plättarna.

Plötsligt när hon står med hallonkvistar upp till axlarna kommer det en doft. Det är bärfisen som släppt en stinkare.

Birgitta Sintring brukar inte ha med sig något att plocka i, i bilen, men just i går tog om med en liten hink.

– I fortsättningen ska jag nog alltid ha med en behållare, eller kanske ännu bättre en korg som kan fästas vid bältet, som en schweizisk väninnan brukar använda.

Hon har alltid plockat bär under barndomen i Uppland och som vuxen i Sjuhärad.

– Som liten plockade jag smultron och cyklade in till torget i Uppsala och sålde. Lite längre fram åker jag till kusten och plockar björnbär.

Inger Dahlin-Ros
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.