Annons

Här får träsnidarens djur ett nytt hem

Nu får Uno Axelssons djur ett eget museum.
Borås • Publicerad 23 november 2008
Foto: 
Här är det nya museet, visar Sture Karlsson och Bengt Johansson i Bredareds hembygdsförening. Uno Axelssons snidade djur skall få en ny plats.
Här är det nya museet, visar Sture Karlsson och Bengt Johansson i Bredareds hembygdsförening. Uno Axelssons snidade djur skall få en ny plats.Foto: Anders Robertsson
Foto: 

Ideella krafter i Bredared bygger en lokal vid hembygdsgården där samlingen av de kända djuren skall visas.

I maj nästa år hoppas hembygdsföreningen att museet skall stå klart för invigning. Stommen till museet är rest och nu återstår inredningen och att bygga en veranda och sätta upp en handikappramp.

Annons

Kostnaden för museet beräknas till knappt en miljon kronor. Hembygdsföreningen satsar pengar och har hittills fått ihop 110 000 kronor i frivilliga bidrag. Det mesta görs ideellt men stommen till huset har rests av hantverkare.

Hoppas på EU-pengar

Hembygdsföreningen hoppas att man skall få EU-pengar för landsbygdsutveckling och anläggningslån av Borås stad. Kommunalrådet Morgan Hjalmarsson (fp) och kulturnämndens ordförande Bengt Wahlgren (fp) har varit ute i Bredared och träffat föreningen.

Många timmar av frivilligt arbete läggs ner, men det spelar ingen roll, säger Bengt Johansson som tillsammans med Sture Karlsson, Inga-Lill Jakobsson och Torbjörn Thieme utgör hembygdsföreningens Unos djur-kommitté.

– Det är bara roligt, säger han och berättar om all tid han administrerat och arbetat praktiskt med museets uppbyggnad.

Unos dotter

Det var Uno Axelssons dotter Inga-Lill Jakobsson som kom med idén om ett museum. Efter Uno Axelssons bortgång 2002 har de 260 djuren stått kvar på gården, men nu skall gården säljas och barnen vill att hembygdsföreningen tar hand dom samlingen.

– Det var Unos önskemål att samlingen inte får skingras och nu har vi skrivit ett 30-årigt avtal med familjen om att få låna djuren, säger Sture Karlsson, som är ordförande i hembygdsföreningen.

Anställning

När museet står klart skall någon anställas för att sköta verksamheten. Kaffeserve-ring kan ordnas i bygdegården som ligger alldeles intill museet.

– Vi räknar med 5 000 till 6 000 besökare per år, säger Sture Karlsson. Det har vi beräknat utifrån hur många besökare som kom till Gravryd.

Marianne Hedenryd
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons