Annons
Linnea Burén och hennes tärnor startade sitt maratontåg i går.
Borås • Publicerad 29 november 2009
I går var genrepet i Gustav Adolfs församlingshem. I dag börjar en resa med 170 uppträdanden för Borås lucia Linnea Burén med tärnorna Linnea Öhrn, Rebecca Björk, Carin Backe, Amanda Pettersson, Matilda Eriksson och Louise Solar.
I går var genrepet i Gustav Adolfs församlingshem. I dag börjar en resa med 170 uppträdanden för Borås lucia Linnea Burén med tärnorna Linnea Öhrn, Rebecca Björk, Carin Backe, Amanda Pettersson, Matilda Eriksson och Louise Solar.Foto: Bengt Lagerstedt

Många timmar av träning är över för Borås Lucia.

Linnea Burén och hennes följe är redo.

Annons

Nu väntar 170 uppträdanden på 17 dagar.

I går klockan 16.09 började allvaret. De sju tjejerna tog gemensam ton i Sankta Lucia och tågade in till genrepet inför publik.

Nu väntar i snitt tio framträdanden per dag fram till den 15 december.

Är det för mycket?

– Det här är inga professionella sångare, och egentligen är det omöjligt att deras röster ska hålla för det. Men målsättningen är att göra ett bra framträdande varje gång, menar sångpedagog Katarina Dahlberg.

Hon berättar hur de har tränat hårt inte bara med rösterna, utan även att gå och stå rätt så att kropparna orkar alla timmar per dag.

Katarina Dahlberg gläds över att det var ovanligt stor konkurrens i årets uttagning, fler tjejer än på många år sökte:

– De som är födda 1992 är en väldigt stor kull. Sen vet jag inte om allt det här med "Idol", "Fame factory" och sånt gör att ungdomar vågar ta för sig mer.

Hon skickar en eloge till estetprogrammet på Bäckängsgymnasiet där många av deltagarna kommer i från.

Gruppen har olika program för var de uppträder. Det finns något som heter stora programmet och som innehåller 14 sånger. Sen finns det olika kortare varianter för om de sjunger på skolor, äldreboenden, fester eller vad det nu är.

Annons

Sångerna och rörelserna sitter i ryggmärgen. Minibussen står redo att flänga mellan bygdens alla hörn.

Men om svininfluensan slår till?

– Det finns en reserv för tärnorna som kan hoppa in. Men om lucian blir sjuk så ersätts hon inte. Då blir det uppträdande med bara tärnor, avslutar Katarina Dahlberg.

Pelle Boersma
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons