Här beställde boråsaren GBL

På den här hemsidan beställde boråsaren helt öppet stora mängder GBL.
Borås • Publicerad 21 augusti 2008
?Specialerbjudande 10.000 ml GBL?. Företaget i Hamburg är specialiserat på GBL och liknande produkter. På nätet köpte den åtalade mannen GBL som levererades hem med budbil.
?Specialerbjudande 10.000 ml GBL?. Företaget i Hamburg är specialiserat på GBL och liknande produkter. På nätet köpte den åtalade mannen GBL som levererades hem med budbil.Foto: Jan Pettersson

Lösningsmedlet är inte narkotikaklassat som GHB, men används också som drog och ger samma effekt.

– Det är oroande att vem som helst kan köpa GBL så enkelt, säger kammaråklagare Sara Westerberg.

Hon åtalade i går boråsaren för grovt narkotikabrott, med mera. Den 38-årige mannen sitter häktad sedan mitten av juli.

Huvudpunkten i åtalet handlar om tillverkning av sex liter GHB. Det preparatet är sedan ett antal år narkotikaklassat och gränsen för grovt narkotikabrott går redan vid 1,5 liter.

Men polisutredningen visar också att 38-åringen beställde GBL från ett känt, etablerat företag i Tyskland.

I Sverige är inte det medlet klassat som narkotika, trots att missbrukare utnyttjar det som drog.

Däremot omfattas GBL av lagen om hälsofarliga varor. Det krävs tillstånd för att inneha och använda lösningsmedlet, till exempel inom industrin eller vid klottersanering.

Men på internationella nätsajter kan vem som helst köpa GBL. När 38-åringen beställde från Tyskland skrev han bara ett företagsnamn under sitt eget namn på ordern.

Sedan levererade en budfirma paketen till hans hem i Boråsområdet.

När det gäller innehavet av GBL, så väljer Sara Westerberg att åtala för förberedelse till grovt narkotikabrott istället för brott mot lagen om hälsofarliga varor.

– Ja, det brottet är allvarligare och jag anser att syftet var att skaffa narkotika för missbruk och överlåtelse, säger hon.

Brott mot lagen om hälsovådliga varor ger på sin höjd böter. Det har fått poliser, läkare, politiker och andra att kräva lagändring.

38-åringen förnekar att han tillverkade GHB och har förklaringar till att han beställde GBL:

– Jag skulle ta bort fläckar på golvet och klotter i trapphuset. Och tejp som fastnat på bilen, sa han i polisförhör.

Men just när polisen höll på med en husrannsakan hemma hos honom ringde en känd missbrukare på och ville köpa GHB

– Jag har köpt flera gånger. Han brukar sälja och det har inte varit några problem, sa den mannen till polisen.

Även han åtalas för narkotikabrott och han ska vittna mot 38-åringen under rättegången nästa vecka.

En förrädisk drog Västsverige är sedan länge den del av landet som anses ha svårast problem med missbruk av GHB och GBL.BT har tidigare i år berättat att ungdomar ofta hamnar på akuten i Borås sedan de tagit överdoser.I Västra Götaland är minst ett 20-tal dödsfall kända de senaste fem åren.GHB/GBL anses starkt beroendeframkallande. Drogen är billig och förrädisk.Man talar om ”korkar” och den som tar en kork får kanske vänta en halvtimme på effekten. Under den tiden kan man hinna ta både två och tre korkar och få en överdos.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.