unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Här är Boråspolitikernas reaktioner på det preliminära resultatet

SVT:s valundersökning ledde till jubel och applåder men också nedstämda miner och besvikelse. Precis som vanligt. BT pratade med lokala representanter för samtliga partier som fick mandat i parlamentet.
Ulf Olsson (S).
Ulf Olsson (S).

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Socialdemokraterna

S ser ut att göra sitt sämsta val någonsin. Kommunstyrelsens ordförande höll dock hoppet vid liv in i det sista.

– Det känns bra, vi har gjort ett betydligt bättre val i Borås än i riket, vilket är väldigt positivt för vår del, säger Ulf Olsson (S).

Läs mer här:

Moderaterna

Inför valet såg det ut att bli en hård kamp mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna om vilket parti som skulle bli det näst största. Den kampen vann Moderaterna och på partiets valvakor runtom i landet var glädjen stor.

Den lokala riksdagsledamoten Cecilia Tenfjord-Toftby (M) valvakade tillsammans med partikamrater från Borås och stämningen var på topp.

– Det känns som att vi har återvunnit väljarnas förtroende, säger hon till BT.

Läs mer här:

Andreas Exner (SD).
Andreas Exner (SD).

Sverigedemokraterna

En polisanmälan om sexuella trakasserier mot SD:s toppnamn Peter Lundgren kunde inte stoppa partiets framfart. SD blir nämligen det parti som växer mest i valet – och i Borås är partiet starkare än i riket.

– Våra väljare är väldigt statiska. Jag tror att man söker sig till Sverigedemokraterna för politiken och inte för representanterna bakom. Så länge den mentaliteten finns kommer det inte att ha någon jättestor effekt för oss även om sådana här saker händer, säger kommunalrådet Andreas Exner (SD).

Läs mer här:

Miljöpartiet

Miljöpartiet gjorde ett superval 2014 men trots att väljarna inför årets val rankade miljöfrågan som en av de allra viktigaste – partiets kärnfråga – blev valresultatet en besvikelse.

Men ett stor skillnad mellan SVT:s valundersökning och det preliminära valresultatet som presenterades drygt två timmar senare gjorde att tappet inte blev lika stort som befarat.

– Förra valet gjorde vi ett rekordval och ingen hade räknat med samma siffror, men lite besvikna är vi över att inte få det tredje mandatet, säger Tom Andersson, kommunalråd.

Läs mer här:

Kerstin Hermansson (C).
Kerstin Hermansson (C).

Centerpartiet

Med Fredrick Federley i spetsen gjorde Centerpartiet ett rejält framsteg jämfört med valet 2014. På lokal nivå resulterade valsiffrorna i glada tillrop.

– Det är oerhört positivt och innebär en stor ökning jämfört med föregående EU-val. Vi har känt att vi har haft medvind i valrörelsen, säger Kerstin Hermansson, kommunalråd till BT.

Läs mer här:

Niklas Arvidsson och Magnus Sjödahl (KD).
Niklas Arvidsson och Magnus Sjödahl (KD).

Kristdemokraterna

Trots blåsväder kring den kristdemokratiske EU-parlamentarikern Lars Adaktusson har KD lyckats rida vidare på den positiva våg som fanns kring partiet sedan riksdagsvalet i fjol – men ökningen blev ändå inte lika stor som förväntat.

– Två mandat har varit målsättningen för oss. Sedan har vi legat högre i mätningarna, men jag tror vi kommer öka när förtidsrösterna är räknade, säger Niklas Arvidsson, kommunalråd i Borås.

Läs mer här:

Lennart Andreasson (V).
Lennart Andreasson (V).
Foto: Lars-Åke Green, Lars-Ã…ke Green

Vänsterpartiet

När BT pratar med den lokala vänsterpartisten Lennart Andreasson har han precis nåtts av SVT:s valundersökning.

– Jag ser att det går ganska dåligt för oss. Jag är inte så jävla överraskad. Men det är ganska många som normalt röstar på oss som bojkottar det här valet eftersom det i sig hade legitimerat ett odemokratiskt system, säger han och fortsätter:

– EU har ett kraftigt demokratiskt underskott. Vi påverkas väldigt mycket av EU, men har väldigt lite att säga till om.

Läs mer här:

Anna Svalander (L).
Anna Svalander (L).
Foto: Johan Valkonen

Liberalerna

Precis som opinionsmätningarna inför valet gjorde gällande blev valet en riktig nagelbitare för Liberalerna. Med blott några tusen rösters marginal ser de ut att klara ett mandat i parlamentet.

Efter SVT:s valundersökning pratade BT med Anna Svalander, kommunalråd i Borås.

– Jag är nöjd om det står sig samtidigt som vi hade önskat oss mycket mer. Under rådande omständigheter får vi säga att det är bra. Sen har vi tre år på oss med ny partiledare att vända den här trenden till nästa val, säger hon.

Läs mer här:

Läs mer

Valerie Kyeyune Backström skildrar amerikanska miljöer känsla för detaljer.

Kultur

Lyxhustrun i Los Angeles fångas med detaljer

Debutanten Valerie Kyeyune Backström gräver djupt i ytligheten.

Susanne Jansson.

Kultur

På gränsen mellan spänning och skräck

Havet skrämmer och lockar, och Susanne Jansson balanserar skickligt på gränsen mellan det naturliga och övernaturliga, skriver recensenten Bella Stenberg.

Författaren och översättaren Dmitri Plax har skrivit en drygt sexhundra sidor lång bok fylld av hågkomster, förtvivlan och kärlek, allt ackompanjerat av egna illustrationer.

Kultur

Kämpar mot tiden för att hålla kvar minnet av den älskade sonen

Författaren och översättaren Dmitri Plax son Peter mördades i augusti 2019 av en skolkamrat.

Agneta Pleijel är aktuell med boken ”Dubbelporträtt. En roman om Agatha Christie & Oskar Kokoschka”.

Kultur

Ömsint insikt när Pleijel diktar om Agatha Christies konstnärsmöte

I ”Dubbelporträtt” möts två starka konstnärliga och litterära personligheter i en insiktsfull dialog om konsten och livet.

Nina Björk står för levande motstånd

Veckans böcker

Nina Björk står för levande motstånd

Recensenten Fedja Wierød Borčak har läst en bok som sprudlar av energi och intellektuell fantasi.

Essä: Tiktok samlar miljoner svenska ungdomar – medan äldre inte fattar

Kultur

Essä: Tiktok samlar miljoner svenska ungdomar – medan äldre inte fattar

Vem som helst kan lägga upp sitt korta videoklipp och bli en viral succé.