Här är apparna som hjälper dig med privatekonomin

Borås Artikeln publicerades

Bill Keeper

Pris:15 kronor
Till:Iphone och Ipad.
Funktion:För in dina räkningar i Iphone eller Ipad när de kommer med posten så påminner appen när de skall betalas. Du slipper påminnelseavgifter och kan dessutom få en överblick över vad du faktiskt har för kostnader.
Kommentar:Inte en app som gör att du får mer pengar över. Den hjälper dig inte om det är kärvt, då är den bara stressande. En app för den som slarvar med sina räkningar, inte för den som inte kan betala. Men helt klart nyttig.

Smartbudget

Pris:Gratis
Till:Iphone och Ipad
Funktion:Gör lättöverskådliga budgetar och ha hela tiden koll på hur mycket pengar du har kvar till annat. Fakturor som kommer varje månad behöver du bara föra in en gång.
Kommentar:Budget är det viktigaste att tänka på om man skall få bättre koll på pengarna. Och det här programmet är perfekt för ungdomar. Det verkar roligt att använda och är lättöverskådligt. Saknar dock en funktion för att se utgifter för hela året.

Mina utgifter

Pris:15 kronor
Till:Iphone
Funktion:Ungefär samma som Smartbudget. För in inkomster och utgifter och få snabbt reda på hur mycket du spenderar, på vad du spenderar och hur mycket du har kvar att spendera.
Kommentar:Den här typen av appar är verkligen användbara. Det funkar visserligen att göra en budget med penna och papper också men här får du en bättre bild eftersom du enkelt kan gå tillbaka månad för månad och följa upp utgifter. Bra med årsvy!

Sambo

Kostnad:Sju kronor
Till:Iphone
Funktion:Är ni sambos som bråkar om pengar? Lägg in varje persons utgifter i appen och den räknar direkt ut hur mycket den ena personen skall betala den andra.
Kommentar:Fyller en funktion men rekommendationen är att ha ett gemensamt konto för gemensamma utgifter. Då blir det sällan bråk och risken att räkningar hamnar mellan stolarna blir mindre. Men glöm inte att den som tjänar mer skall betala mer i ett delat hushåll.

Sparakvittot

Kostnad:Gratis
Till:Iphone
Funktion:Fota varje kvitto du får med kameran på din Iphone. Sedan gör appen diagram där du ser på vad du lägger pengar. Du slipper också slarva bort kvitton som kan behövas vid exempelvis en reklamation.
Kommentar:Väldigt bra app! På det här viset har man alltid kvittot sparat. Dessutom är det bra att spara det elektroniskt eftersom papperskvalitet och tryck ofta är dålig. Om du vill reklamera en vara efter två år är det inte säkert att kvittot är läsbart. Appen är bättra än att spara kvitton i en burk.

Bränsleräknaren

Pris:Gratis
Till:Iphone
Funktion:Berättar vad det kostar att köra mellan position A och position B. Tar hänsyn till hur många som färdas i bilen, förbrukningen och bränsletyp.
Kommentar:Den är rolig och nyttig, men inte heltäckande. Det vore mer rättvist om man samtidigt såg vad slitaget kostar, hur mycket man betalar i skatt och liknande. Bränslekostnaden för bilen är inte detsamma som månadskostnad för bilen. Men den här appen kan säkert uppmuntra någon att åka kollektivt när man ser vad kostar att köra.

Sparlabbet

Pris:Sju kronor
Till:Iphone
Funktion:App som redovisar effekterna av månadssparande. Ställ in olika räntor, hur hög förvaltningsavgiften är och hur länge du tänker spara.
Kommentar:En väldigt bra app som visar på vikten av att spara. När man ser det på det här viset, med långsiktighet och ränta-på-ränta-effekten blir man inspirerad. Bra också att man ser skillnad med eller utan förvaltningsavgift. Det blir mycket pengar om man sparar länge.

Blocket

Pris:Gratis
Till:Iphone och Ipad
Funktion:Köp och sälj begagnade prylar.
Kommentar:Helt rätt i januari om det börjar bli tomt på kontot. Det finns alltid saker att sälja och varför inte passa på att göra en inventering av förråd och garage den här månaden. Att sälja på Blocket eller Tradera är ett bättre alternativ än att gå till pantbanken. Appen är mer inbjudande och mer lättöverskådlig än blocket.se på datorn.

Ica

Pris:Gratis
Till:Iphone
Funktion:Många. Få tips på billiga maträtter eller skriv handlingslistan direkt i mobilen. Du ser också aktuella erbjudanden i appen.
Kommentar:Jättebra! Om du skall spara pengar en månad är det på maten du kan göra mest. Den här appen underlättar verkligen och framförallt funktionen med handlingslista är bra. Nu finns ingen ursäkt att inte veckohandla. Men kolla också andra affärer, priserna skiljer mycket på olika ställen.

Prisjakt

Pris:Gratis
Till:Iphone
Funktion:Appen låter dig scanna streckkoder med hjälp av kameran. Sedan söker den av Internet för att hitta om varan är billigare någon annanstans.
Kommentar:Smart funktion. Allt som gör att konsumenterna får bättre koll på priser är välkommet. Det här är ju en app som tillför något som man inte kunde ordnat själv. Det är precis så här tekniken skall användas, så att den tillför något.