unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Sjuhäradarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Hanna Grahn: Sverige rör sig högerut

Sverige rör sig högerut i valet till Europaparlamentet, jämfört med förra valet. Samtidigt lyckades de fyra partierna som slöt januariöverenskommelsen i Sverige faktiskt samla fler procent i EU-valet än de gjorde i valet till riksdagen i höstas.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Sverigedemokraterna är EU-valets stora jublande vinnare i Sverige. De faller här in i ett mönster av framgång för högerpopulistiska partier. Vi ser det i Polen, Ungern, Frankrike och Italien. Parlamentarikern Peter Lundgrens ovälkomna tafsande på sin partikamrat tycks inte ha påverkat deras väljare nämnvärt. Det faller in i ett mönster av ett parti som bara växer och växer trots en rad partiskandaler.

I EU-valet i Sverige ökar SD med 5,7 procentenheter, och får ytterligare ett mandat. Även Moderaterna och Kristdemokraterna får varsitt nytt mandat, liksom även Centerpartiet. Det blåser alltså högerut i den svenska politiken.

Kristdemokraterna tappade i slutet av valrörelsen, förmodligen till partigrannen Moderaterna. Deras potentiella väljare tycks ha reagerat på hur parlamentarikern Lars Adaktusson röstat mot kvinnors rätt till abort.

Om högerpopulismen firade segrar i valet var dess motsats också framgångsrik. Både Socialdemokraterna och Centerpartiet har varit tydliga med att ta ställning mot ”mörka krafter i Europa”. Centerpartiet kunde glädjas över att både gå starkt fram i Europaparlamentsvalet, och göra ett bättre val än de gjorde i riksdagen.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

quote
Tillsammans fick Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna nästan 50 procent av rösterna i Europaparlamentsvalet.

EU-valet är annars lite av ett val där det går för sig för nästan alla partier att vara uppspelta. Det beror helt enkelt på vad man jämför med. Det mest EU-vänliga partiet, Liberalerna, kan pusta ut efter en riktig rysarkväll och glädjas över att de klarade spärren till Europaparlamentsvalet med en hårsmån. Åtminstone såg det ut så när 300 valdistrikt återstod att räkna. Det är förstås viktigare än att de förlorade ett mandat.

Miljöpartiet tappar två mandat, och landar på 11,4 procent. De förlorar därmed positionen som näst största parti på den svenska bänken. Samtidigt är det mer än dubbelt så mycket som MP fick i riksdagsvalet i höstas. De kan lyfta fram partiet som en del av en framgångsvåg för gröna partier i Europa.

quote
Det enda partiet som, helt väntat, bara kunde deppa under gårdagskvällen var Feministiskt initiativ.

Den som undrar hur EU-valet kommer att spilla över i inrikespolitiken kan notera att de fyra partier som slöt januariöverenskommelsen faktiskt går framåt i EU-valet jämfört med riksdagsvalet. Tillsammans fick Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna nästan 50 procent av rösterna i Europaparlamentsvalet.

Det enda partiet som, helt väntat, bara kunde deppa under gårdagskvällen var Feministiskt initiativ. Trots en urstark metoo-rörelse i Sverige lyckades de inte hänga kvar i Europaparlamentet.