unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Hanna Grahn: Splittringen inom Moderaterna allt synligare

Moderaterna står inför ett vägval. Partiets utveckling kommer att påverka det politiska landskapet i Sverige för lång tid framåt. Nu möts de i Borås.
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det är synen på Sverigedemokraterna som söndrat Alliansen i Sverige. Inställningen till SD splittrar också Moderaterna internt. Vi har sett partitoppen kvida medan Moderater i några kommuner har inlett samarbete med SD. Och deras väljarkår är djupt kluven i synen på att släppa in Jimmie Åkesson i en regering.

quote
Sällan har en förlorande statsministerkandidat blivit så utfläkt av sina forna vänner som denna vecka.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Partiet har med andra ord lite att fundera på under en kommande period i opposition. Det finns alla möjligheter att ta ut en ny stadigare kurs. Man har helt enkelt tid att tänka efter när strålkastarljuset är riktat åt ett annat håll. Eller är ljuset verkligen riktat åt ett annat håll?

Sällan har en förlorande statsministerkandidat blivit så utfläkt av sina forna vänner som denna vecka. Centerledaren Annie Lööf har uttalat besvikelse över Moderaternas svängning i riktning mot Sverigedemokraterna. Liberalernas partiledare Jan Björklund har påpekat att han förstod redan för två år sedan vartåt det barkade. Det var då den dåvarande partiledaren Anna Kinberg Batra öppnade dörren för samarbete med SD.

quote
Liberalkonservatismen har ett inbyggt gap som var enklare att överbrygga i en tid då höger-vänsterskalan var den alltigenom dominerande.

Som av en händelse har partiet en ideologikonferens, här i Borås i helgen. En av rubrikerna är ”Liberalism och konservatism – eller sunt förnuft?” Den workshopen kommer att ledas av ulricehamnaren Lars Holmin och syftar till att utveckla partiet inför nästa val.

Partiet har här ett dilemma, helt klart. Liberalkonservatismen har ett inbyggt gap som var enklare att överbrygga i en tid då höger-vänsterskalan var den alltigenom dominerande i Sverige, då frågor som skattetryck och arbetsgivaravgifter var avgörande.

Den nya allt mer betydelsefulla politiska skiljelinjen, den så kallade GAL-TAN-skalan, löper istället rakt igenom Moderaterna. Här finns liberala värdefrågor i den ena änden och tradition i den rakt motsatta. Splittringen mellan konservatismen och liberalismen i Moderaterna blir därmed allt synligare.

Internt ideologiskt partiarbete är förstås livsviktigt, men frågan är om vi blir så mycket klokare efter en västsvensk konferens om partiideologi. I det nya politiska landskapet handlar det om att hitta partier att samarbeta med. Det exakta valresultat är mindre viktigt än hur partierna förvaltar möjligheten att ta makten.

quote
Det kommer knappast att vara trovärdigt att ännu en gång enbart gå till val på drömmen om att de fyra allianspartierna ska styra tillsammans.

Det finns en stark konservativ höger i Sverige, inget snack om den saken. Tillsammans med Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna samlar man närmare 44 procent av rösterna.

Ett välavvägt, ordrikt och nyanserat partiprogram är en sak, där kan partier gå sin balansakt på egna villkor. Men för att få till stånd samarbeten måste blicken riktas åt det ena, eller det andra, hållet i det politiska landskapet. Viktiga frågor måste ställas emot varandra.

quote
Moderaterna är en varm anhängare av att knyta band med andra länder och organisationer.

Det är inte sannolikt att Moderaterna för ett öppet samtal om hur partiet ska förhålla sig till andra partier i valet 2022, men det kommer knappast att vara trovärdigt att ännu en gång enbart gå till val på drömmen om att de fyra allianspartierna ska styra tillsammans.

Samtidigt. Den som tar sig tid att läsa Moderaternas och Sverigedemokraternas partiprogram hittar avgörande skillnader, inte minst när det gäller människosyn och synen på internationellt samarbete där Moderaterna är en varm anhängare av att knyta band med andra länder och organisationer.

De skillnaderna kommer vi att få höra mer om i takt med att valet till Europaparlamentet närmar sig.

Läs mer

Vittnesmål från föräldrar med barn i drogmissbruk: ”Förtvivlan”

Cannabis i Borås

Vittnesmål från föräldrar med barn i drogmissbruk: ”Förtvivlan”

Det måste pratas mer om hur utbrett det är, menar Peter, som efterfrågar ett föräldranätverk.

Här har lärarna bäst betalt: ”Måste fortsätta satsa”

Borås

Här har lärarna bäst betalt: ”Måste fortsätta satsa”

Höjda löner ger minskad omsättning: ”Någonstans har den strategin varit rätt lyckad”

Så mycket tjänar lärarna i Sjuhärad – kommun för kommun: ”Lönat sig att flytta”

Borås

Så mycket tjänar lärarna i Sjuhärad – kommun för kommun: ”Lönat sig att flytta”

Lärarlönerna stiger – men skillnaden mellan kommuner ökar

Ny bedrägerivåg i Sjuhärad – polisen går ut med varning: ”Riktigt fula brott”

Borås

Ny bedrägerivåg i Sjuhärad – polisen går ut med varning: ”Riktigt fula brott”

Bedragarna riktar sig främst mot äldre människor.

Sjuhärad: Nu säljs legendarens Ferrari – i Skene

Mark

Sjuhärad: Nu säljs legendarens Ferrari – i Skene

Lades ut i våras: ”Priset är en bit över vad den modellen kostar annars”

Barnmorskans larm om ungas sexvanor: ”Avancerat sex även i väldigt ung ålder”

Borås

Barnmorskans larm om ungas sexvanor: ”Avancerat sex även i väldigt ung ålder”

Sex mot sin vilja och hårdare tag som leder till smärta allt vanligare.