unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Hanna Grahn: Sanningens vecka för Annie Lööf

Annie Lööf – strålkastarljuset riktas allt mer mot henne och Centerpartiet. Allt fler talar nu om Annie Lööf som en möjlig statsminister i Sverige.
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det går bra för Centerpartiet. Deras 8,6 procent i mitten av väljarkåren ger just nu stor utdelning, såväl i Sjuhäradskommunerna som i regeringsdiskussionerna. I Sjuhärad ser partiet ut att sitta i de ledande styrena i sex av sju kommuner (även om läget i den styrande konstellationen i Herrljunga är mer än lovligt rörig just nu).

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Sjuhärad bekräftar det mönster vi ser i hela Sverige. Nyligen kunde Dagens Nyheter berätta att Centerpartiet är med och styr i fler kommuner än något annat parti. Det vanligaste är rena Alliansstyren, men antalet blocköverskridande styren i kommunerna har vuxit de senaste åren.

I kommunerna blir de ideologiska skillnaderna mindre viktiga och steget att samregera över den traditionella blockgränsen är mindre.

Och väljare gillar vad de ser. I en nyligen gjord opinionsmätning (Inizio) har Centerpartiet vuxit till 9,6 procent.

I fallet Centerpartiet kan det också ha gjort sitt till att Annie Lööf tonat ner företagsfrågorna något, alltså de frågor som är starkt kopplade till höger-vänsterkonflikten. Ju längre valrörelsen skred desto oftare betonade Annie Lööf att valet handlar om värderingsfrågor, om allas lika värde och om kampen för demokrati och jämlikhet.

quote
I boken är det en ganska beskäftig partiledare som blottar sig. Hon beskriver sig själv oblygt som en vinnarskalle.

Hennes bok som så välregisserat kom ut i mars heter Sanningens ögonblick, och kanske är det just precis dit vi har kommit nu. Det här kan vara Alliansens sista vecka i Sverige. Det är synen på nationalistiska Sverigedemokraterna som just nu sliter isär de borgerliga partierna.

I boken är det en ganska beskäftig partiledare som blottar sig. Hon beskriver sig själv oblygt som en vinnarskalle, ett ord som används på flera ställen i boken. Hon tar avstamp i en tid då hon var utskrattad och hånad. Minns ni den uppslitande debatten om det kontroversiella förslaget till ett nytt idéprogram?

Året var 2012. Månggifte, plattare skatt, avskaffad skolplikt och fri invandring fanns bland förslagen. Partiet hade usla opinionssiffror. Annie Lööf avbröt sin semesterresa. I boken berättar hon om talet hon höll under kommundagarna i Örebro året därpå, det första stora efter debaclet.

Hon berättar hur hon hatade att bli kallad för nyliberal. Hon skriver:

”Applåderna lade sig och jag gick ut på scenen med bestämda steg.

– Men här en hälsning till den samlade vänstern: Våga inte kalla mig hård, kall och nyliberal. Lägg inte åsikter i min mun. Vill ni ha en fajt om rättvisa och solidaritet? Välkomna. Handsken är kastad.”

Så tro inte att partier vänsterut känns det minsta naturligt för Annie Lööf att samarbeta med. Hon har ett dilemma, helt klart. Hon är klämd från två håll.

quote
Oavsett om Annie Lööf direkt skulle misslyckas med att försöka bli statsminister så kommer hon inte undan. Hon måste välja.

På onsdag röstar riksdagen om Ulf Kristersson som statsminister. Liberalerna har redan sagt att de ska rösta nej, och Centerpartiet har i princip gett samma besked.

I fredags konstaterade Liberalernas partiledare Jan Björklund att ”Annie Lööf är en tänkbar statsminister”. Men oavsett om Annie Lööf skulle få uppdraget att ”sondera terrängen”, och oavsett om hon direkt skulle misslyckas med att försöka bli statsminister så kommer hon inte undan. Hon måste välja.

Sanningens tid är inne för Annie Lööf.

Läs mer

Succéstart för antikroppstester – fullbokat första dagen

Borås

Succéstart för antikroppstester – fullbokat första dagen

Samordnaren: ”Stort intresse hos befolkningen att få veta om de har antikroppar eller inte”

Polishuset Borås

Borås

Man sprejade tändvätska utanför polishuset – hade tändare på sig

Han sa att det var urin, men det visade sig vara tändvätska, säger stationsbefäl Joakim Danz

Borås: Därför cirkulerade polishelikoptern över staden

Borås

Borås: Därför cirkulerade polishelikoptern över staden

.

Borås

BORÅS: Rånoffer gjorde motstånd – vilt slagsmål på buss

Passagerare gick emellan – misstänkt anhållen.

Pojke föll av mc under färd

Bollebygd

Pojke föll av mc under färd

Polisen har upprättat en anmälan.

Arkivbild.

Mark

BROTT: Prejad förare svårt skadad – ambulanshelikopter kallades in

Vägen stängdes av.