Annons

Hanna Grahn: Valet då förlorarna tar makten

Ett majoritetsstyre i Borås skulle kräva att flera partier i Borås tänker om på ett avgörande sätt.
Borås • Publicerad 10 september 2018
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Minns ni den turbulenta politiska hösten i Borås efter valet 2014? De rödgröna blev största block och formerade ett minoritetsstyre, och sedan röstade Sverigedemokraterna på Alliansens budget strax före jul.

2018 blir styrkeförhållandena ungefär desamma. Med den skillnaden att de båda som slåss om platsen som kommunstyrelsens ordförande i Borås, Ulf Olsson (S) och Annette Carlson (M), företräder partier som backar rejält. Socialdemokraterna gör ett historiskt dåligt val och Moderaterna backar till siffror som närmar sig tiden före Fredrik Reinfeldt.

Annons

Det måste betraktas som ett svaghetstecken för demokratin.

Valets stora vinnare räknat i procentenheter, både nationellt och i Borås, är Sverigedemokraterna, ett nationalistiskt och populistiskt parti som bygger sin identitet på invandringskritik och på att ifrågasätta etablissemanget. De valvindarna har blåst i Europa de senaste åren och nu viner de i Sverige. SD säger sig vilja förändra Sverige i grunden, och nu kan de se fram emot en förstärkt vågmästarposition. Men något inflytande på något annat sätt än indirekt, tycks just nu vara långt borta. Åtminstone om övriga partier håller sina vallöften kring just detta.

”Över en tredjedel av kommunerna i i Sverige styrs med någon form av blocköverskridande koalition, men i Borås är steget stort. Gränsen mellan de traditionella blocken är mycket stark.”

Än är det för tidigt att säga vad som kommer att hända i Borås. Valresultatets nya styrkeförhållanden ska sjunka in, och redan på måndagen kommer samtal att påbörjas. Förmågan att samarbeta och förhandla kommer att bli avgörande för vem som ska leda Borås de kommande fyra åren.

Det finns en trötthet i Borås kring de två senaste mandatperiodernas minoritetsstyren. Samtidigt är det just nu svårt att se hur det skulle vara möjligt att få ihop ett majoritetsstyre. Efter uppgörelsen mellan Socialdemokraterna och Moderaterna i Mars 2015, var besvikelsen stark bland övriga allianspartier. Nu har de sagt att de går till val på ett alliansstyre av Borås, möjligtvis med stöd av Miljöpartiet. Om Miljöpartiet går samman med Alliansen får de visserligen fler mandat än de rödgröna i Borås, men det är långt kvar till en majoritet.

Och på samma sätt på andra sidan. De rödgröna i Borås behöver något slags uppgörelse över blockgränsen för att kunna skapa ett starkt styre.

”Resultatet blir i så fall otydlighet för väljarna - igen.”

Över en tredjedel av kommunerna i Sverige styrs med någon form av blocköverskridande koalition, men i Borås är steget stort. Gränsen mellan de traditionella blocken är mycket stark.

Socialdemokraterna står till vänster i sitt parti, samtidigt som Liberalerna de senaste åren varit minst sagt tydliga med att de inte kan tänka sig att styra med Vänsterpartiet. Ett majoritetsstyre i Borås skulle kräva att flera partier i Borås tänker om på ett avgörande sätt.

Alternativet är annars ännu en period med något slags överenskommelse över blockgränsen som skapar tillfällig borgfred och möjliggör för ett minoritetsstyre att få igenom sina budgetar.

Resultatet blir i så fall otydlighet för väljarna - igen.

Foto: FREDRIK PERSSON / TT
Annons
Annons
Annons
Annons