Handlarna om succén efter tacos

Fredagsmysritualen i svenska hem ingår i matbutikernas försäljningsstrategi.
Borås • Publicerad 14 mars 2008

Handlarna försöker att hitta nästa succé efter tacos.

– Under veckan blir det mest basvaror, men inför fredagen och helgen går chips, godis, läsk och tacos mest åt, säger Anders Classon, avdelningsansvarig på Willys i Knalleland.

Butiken vet exakt vad som går åt mest. När folk får lön samt i melodifestivaltider plockas mer chips och tacos fram.

– Då vet vi att hyllorna inte räcker till.

Fredagsmyset är starkt förknippat med mat. Inget kommer i närheten av den stora försäljningssuccén tacos. Det här är en typisk maträtt en fredagskväll enligt Anders Classon.

– Tacos tog 10-15 år att etablera i Sverige, men nu är det nästan dagens husmanskost. Vad som blir nästa stora matsuccé är svårt att gissa.

Det som är på frammarsch hos Willys är den globala marknaden, alltså utländska varor som ajvar, thaimat, indiskt, tapas och liknande.

Chips, ostbågar och godis är det populäraste fredagsmyset. Men 33 procent av föräldrarna vill att barnen ska äta mindre godis. Det visar en undersökning från Coop. Över 14 000 medlemmar har svarat på frågor om mat och hälsa.

– Popcorn, salta pinnar och rostade kastanjer är bra alternativ för den som vill ”sunda till” det lite extra, tipsar Latifa Lindberg, dietist och hälsoansvarig på Coop.

Snezana Bozinovska
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.