Annons

Handikappförbundet: "Jennie behöver en tydlig plan med mål hon sätter uppp själv"

– Man kan inte döma ut en människa förrän man tömt ut resurserna. Det gäller inte minst en så ung människa som Jennie.
Borås • Publicerad 8 maj 2008

Jennie behöver en ny rehabiliteringsplan med tydliga mål som hon får sätta upp själv. Det anser Lasse Winborg, handikappförbundet NHR.

Lasse Winborg är projektledare för rehabilitering inom NHR, Neurologiskt handikappades riksförbund, och känner till Jennie Dahlins öde.

Annons

Han anser att Jennie inte får den rehabilitering hon behöver.

– Det hon får idag är inte rehabilitering, det är sysselsättningsterapi. Det är inte att ta till vara hennes möjligheter.

Rehabilitering är för många människor med exempelvis MS eller stroke, de enda behandlingsmöjligheterna som finns, och då måste de användas, säger Lasse Winborg.

Hans uppfattning är att det finns mycket mer att göra för Jennie. Till en början behöver hon få en intensivrehabilitering på tre fyra veckor för att se hur mycket som går att vinna med en rehabilitering. Därefter behöver hon ett program för egen träning och kontinuerligt stöd av sjukgymnast, arbetsterapeut och kurator flera gånger i veckan.

– Det gäller inte minst Jennie som är så ung. Hon kommer att kosta samhället oerhörda summor om hon hålls kvar i overksamhet och sjukskrivning.

Lasse Winborg hänvisar till hälso- och sjukvårdslagen som säger att det ska upprättas rehabiliteringsplaner.

– Jennies föräldrar bör begära att man tar fram en rehabiliteringsplan tillsammans med Jennie där hon själv får sätta mål och delmål för sitt liv.

Idag har Jennie nästan inget att göra. Ett överhängande behov är också att hon får en meningsfull aktivitet i vardagen.

Tyvärr är det så i Sverige, säger Lasse Winborg, att man antingen är sjuk eller frisk. Det finns inget mellanläge.

– Och blir man stämplad som sjuk kan man inte vara med på banan längre. Det här är en princip som slår ut människor.

Annons

Men med rätt rehabilitering och kontinuerligt stöd, går det att vinna tillbaka kompetenser och förmågor och komma tillbaka på banan igen.

– Jennie kan mycket väl komma tillbaka som exempelvis egen företagare eller deltidsanställd.

Det gäller bara att ta till vara på möjligheterna.

Eva-Christina Wiel-Hagberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons