Han tjänar mest i sin roll – i hela Västsverige

BT har kartlagt lönerna för alla politiker, som har en ordförandepost i kommunstyrelsen, i Västra Götaland.
Ulf Olsson (S) i Borås tjänade överlägset mest under taxeringsår 2021 – över 1,4 miljoner kronor.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Borås/Västra Götaland • Publicerad 5 juli 2022 • Uppdaterad måndag 12:21
Ulf Olsson (S) har många uppdrag utöver sin roll som kommunstyrelsens ordförande.
Ulf Olsson (S) har många uppdrag utöver sin roll som kommunstyrelsens ordförande.Foto: Lars-Åke Green

Ulf Olsson (S) har varit kommunalråd i Borås sedan 1994. Posten som ordförande i kommunstyrelsen har han haft sedan 2010.

BT:s kartläggning av samtliga politiker i Västsverige som har samma post visar att Olsson hade överlägset högst inkomst under taxeringsår 2021. Tvåa kommer Axel Josefson (M), ordförande för kommunstyrelsen i Göteborg, som tjänade drygt 1,1 miljoner kronor.

Att Ulf Olsson tjänade så mycket mer beror framför allt på hans många sidouppdrag. Att han själv har högst inkomst av de 49 kommuntopparna är inget han kände till sedan tidigare.

– Det visste jag inte om, men jag är inte förvånad. De som har tyngre uppdrag inom Sveriges kommuner och regioner (SKR) har högre arvoden, och jag har fått tyngre uppdrag med tiden. Det är viktigt för kommunen att vara representerad i SKR och det finns stora mervärden för Borås. För min del är det viktiga och intressanta frågor att få jobba med, säger Ulf Olsson.

Ulf Olssons sidouppdrag gör alltså att hans inkomst blir markant högre. Framför allt posterna inom SKR där han bland annat är vice ordförande i förhandlingsdelegationen. Olsson är också ledamot i Kommuninvest och ledamot i KPA Tjänstepensionsförsäkring.

För sitt uppdrag i Kommuninvest fick han ett arvode på 49 900 kronor 2021. Organisationen, som erbjuder förmånliga lån till offentliga investeringar, sammanträder normalt sett fem-sex gånger per år, oftast i Stockholm.

Från SKR fick han ett arvode på 256 495 kr under 2021, och från KPA Tjänstepensionsförsäkring erhöll han runt 160 000 kronor.

– Arvodesstrukturen har jag inga synpunkter på, det är inte jag som bestämmer vilka arvoden som ska gälla. Jag tycker att vi behöver ha SKR, och att det ska bemannas av personer runt om i landet. Jag tror att det är en viktig princip, säger Olsson.

”Det här är inte heller bara ett arbete, det är ett uppdrag och en livsstil.”, säger Ulf Olsson.
”Det här är inte heller bara ett arbete, det är ett uppdrag och en livsstil.”, säger Ulf Olsson.Foto: Lars-Åke Green

Sammanträdena är ofta förlagda i Stockholm.

Hur hinner du med allting?

– Det är ett pusslande, och du får vara effektiv i ditt sätt att jobba. Istället för att läsa en bra bok på kvällen, läser jag handlingar. Jag lägger även tid på lördagar och söndagar, säger Ulf Olsson.

Hur många timmar i veckan jobbar du?

– Det är svårt att säga, man är alltid tillgänglig dygnet runt. Ofta är det kvällsmöten alla dagar i veckan, utom fredagar. På helgerna läser man handlingar och tar telefonsamtal. Det här är inte heller bara ett arbete, det är ett uppdrag och en livsstil. Det är väldigt speciellt.

Hur gynnas boråsarna av att du har flera andra uppdrag?

– Jag är övertygad om att Borås gynnas av att vi har en tydlig nationell närvaro. Det är viktigt för kommunen att man är representerad inom SKR. Sveriges kommuner och regioner är ett gemensamt ansvar, med kollektivavtal för hela landet. Jag jobbar för Borås men också för hela landet.

Olsson betonar vikten av att vara delaktig på nationell nivå, och tar upp första gången kommunen ansökte om att få polisutbildningen till Borås, som ett exempel.

– Vi hade den absolut bästa ansökan och bästa upptagningsområdet. Men den gick oss förbi ändå. Vad berodde det på? Den rimliga förklaringen var att vi inte hade tillräcklig närvaro på nationell nivå för att påverka besluten. Det ska inte ske igen, var min åsikt.

Finns det några nackdelar med att ha flera andra uppdrag?

– Jag tycker inte det. Jag tror att alla större kommuner försöker jobba såhär.

BT berättade 2016 om att det fanns kritik mot att Ulf Olsson var frånvarande till följd av de andra uppdragen inom till exempel SKR, som kräver en del resor till Stockholm. Idag upplever han själv att den kritiken minskat.

– Den diskussionen finns mer eller mindre i alla kommuner. Här var den mer omfattande 2016, idag är vi bättre på att hitta formerna. Jag hoppas att en del fysisk närvaro kan ersättas med digital närvaro framöver.

Kommunalrådet Ylva Lengberg (S) som arbetar tätt ihop med Ulf Olsson upplever att hans övriga uppdrag, till exempel de inom SKR, är en tillgång:

– För mig är det positivt. Det är en väldigt bra ingång till mycket aktuell information. Vi i Borås har stor nytta av att han kan representera oss på olika ställen. Det är en chans att påverka.

BT:s genomgång av de andra kommunalrådens uppdrag visar att även Andreas Exner (SD) och Anna Svalander (L) har uppdrag inom SKR. Annette Carlson (M) är bland annat vice ordförande i Sjuhärads kommunalförbund.

Tom Andersson (MP) har inga arvoderade uppdrag utöver sitt arbete som kommunalråd.

– Med den tiden jag lägger på mitt arbete hade jag inte klarat av att ta ytterligare arvoderade uppdrag, och samtidigt klara det jag behöver göra för Borås stad, säger han.

Borås stads egna politikerarvoden hanteras av en arvodesdelegation där representanter för alla partier ingår. Per-Olof Höög (S) är ordförande.

Normalt brukar arvodena räknas upp med ett par procent om året. Ett undantag gjordes 2018, då kommunalrådens höjning var 20 procent på grund av en omräkning. Anledningen var att man ville kompensera för semesterersättning som tidigare felaktigt hade lagts på arvodena och nu skulle tas bort. Enligt Per-Olof Höög mäter inte arvodesdelegationen nivåerna i Borås mot andra kommuners. Det är enbart Borås stads anställda som man jämför med och politikernas höjning ska vara på samma nivå som de kommunanställdas.

Toppolitikernas arvoden är höga jämfört med vanliga löntagares, samtidigt är arbetsbördan stor och ansvaret tungt. Statsvetaren Ulf Bjereld vid Göteborgs Universitet – som också är socialdemokrat – säger att det inte finns något visat samband mellan nivån på politikerarvoden och allmänhetens förtroende.

Från sin egen horisont ser Ulf Bjereld bekymmer på ett principiellt plan om arvodena blir för höga.

– Det riskerar att öka avståndet mellan förtroendevalda och allmänhet. Men jag uttalar mig inte om ert lokala fall här, det vet jag inget om

Politikerna själva vill gärna hålla lönefrågan ifrån sig, säger Ulf Bjereld.

– De säger ”det är inte vi som sätter våra arvoden”. Och det finns ofta en separat nämnd som sätter arvodena, för att på så sätt neutralisera frågan. Men de som sitter där måste ju få sina instruktioner någonstans, så ytterst är det ändå politikerna som har ansvar.

Politikerarvodenas nivåer diskuteras inte tillräckligt aktivt, anser han.

– Det vore välkommet med en rejäl översyn på generell nivå. Den översynen kanske kommer fram till att vi ska fortsätta på samma nivå – eller att arvodena ska höjas eller sänkas. Men då har vi i alla fall fått ett bättre underlag till varför det ser ut som det gör.

Fakta

Så mycket tjänar stadsdirektören och vd:n

• Borås stadsdirektör, Svante Stomberg, har en lön på 127 000 kronor i månaden.

• Magnus Kårestedt, vd för kommunens största bolag Borås energi och miljö, tjänar 137 000 kronor i månaden.

• Medellönen för en verkställande direktör (vd) är 87 300 kr i månaden, i Sverige, enligt företaget Ratsit.

• Kommunalrådens grundarvode i Borås är 76 300 kronor i månaden, för kommunstyrelsens ordförande 92 193 kronor.

Fakta

Här är Ulf Olssons arvoderade uppdrag:

Arvoderade uppdrag:

• Förhandlingsdelegationen SKR – vice ordförande

• Kommunalförbundet Boråsregionen – ordförande

• SKR styrelse – adjungerad ledamot

• SGI Arvoderat via SKR

• Omställningsfonden – ledamot

• Sobona – Vice ordförande

• KPA tjänstepensionförsäkring – ledamot

• Kommuninvest – ledamot

Fakta

Topp tio – de tjänar mest i Västsverige i sin roll som kommunstyrelseordförande

1. Ulf Olsson, Borås (S): 1 470 289 kronor.

2. Axel Josefson, Göteborg (M): 1 101 008 kronor.

3. Marith Hesse, Partille (S): 1 023 993 kronor.

4. Katarina Jonsson, Skövde (M): 979 768 kronor.

5. Catarina Hulmarker, Hjo (M): 893 386 kronor.

6. Kristian Vramsten, Mölndal (M): 871 802 kronor.

7. Paul Åkerlund, Trollhättan (S): 869 426 kronor.

8. Stig Bertilsson, Bengtsfors, (M): 852 328 kronor.

9. Alexander Abenius, Lerum (M): 844 924 kronor.

10. Gunnar Andersson, Herrljunga (M): 839 915 kronor.

Källa: Acta Publica. Siffrorna gäller taxeringsår 2021.

Datajournaler: Helena Bengtsson

Fakta

Så mycket tjänar Borås kommunalråd

Kommunalråden i Borås – inkomst:

• Ulf Olsson (S) – 1 470 289 kronor.

• Annette Carlson (M) – 1 133 227 kronor.

• Kerstin Hermansson (C) – 998 578 kronor.

• Anna Svalander (L) – 930 897 kronor.

• Andreas Exner (SD) – 930 015 kronor.

• Niklas Arvidsson (KD) – 912 019 kronor.

• Tom Andersson (MP) – 906 333 kronor.

• Ylva Lengberg (S) – 635 592 kronor

Källa: Acta Publica. Siffrorna gäller taxeringsår 2021. Ylva Lengberg hade inte arbetat som kommunalråd hela året, 2020.

Kommunalrådslöner i övriga kommuner:

• Kommunalrådens grundarvode i Borås är 76 300 kronor i månaden (2022 års nivå). Kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson har ett arvode på 92 193 kronor.

• I Göteborg får ett kommunalråd 70 490 kr i arvode/månad. Kommunstyrelsens ordförande har 91 260 kronor.

• Ordförande i kommunstyrelsen i Svenljunga kommun har ett månadsarvode på 71 000 kronor.

• Kommunstyrelsens ordförande i Ulricehamns kommun tjänar 64 350 kronor i månaden.

• I Marks kommun tjänar kommunstyrelsens ordförande 62 910 kronor i månaden.

• I Vårgårda har heltidskommunalråd ett månadsarvode på 61 981 kr.

• I Herrljunga tjänar kommunstyrelsens ordförande 60 775 kronor i månaden.

• Kommunalrådet i Tranemo kommun har en månadslön på 60 350 kronor.

• I Bollebygd finns endast ett kommunalråd som arbetar 100 procent. Han har ett arvode på 58 631 kr/mån.

Källa: Kommunernas uppgifter.

Jennie ÖlundSkicka e-post
Lena KvistSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.