Han ska styra Borås – skola, miljö och integration kärnfrågorna

Dags för sidbyte i Borås stadshus. Ulf Olsson (S) tar över som ledare för det nya styret.
Borås • Publicerad 24 oktober 2010
Äntligen vid makten - Ulf Olsson leder det rödgröna styret i Borås.
Äntligen vid makten - Ulf Olsson leder det rödgröna styret i Borås.Foto: Lars-Åke Green

Men hans första politiska minne handlar om hur han höll på den gamle moderatledaren Gösta Bohman.

39-åringen passerar porträtten av sina grånade företrädare varje dag då han går in i sitt arbetsrum. Och snart är det dags att byta plats i maktens korridorer. Äntligen ska han få ta det innerligt efterlängtade klivet över till de styrandes sida i stadshushallen.

– Vi har varit i opposition i tolv år. Vi har hela tiden kämpat och längtat efter att få komma till makten som socialdemokrater, så är det.

Politiken har präglat hela Ulf Olssons vuxna liv. Redan 1994 blev han Sveriges yngsta kommunalråd. Det första politiska minnet är från då han var åtta år.

– Vi tittade på valdebatten på tv. Jag hade inte koll på vad politik var, men jag förstod att det var ungefär som någon slags fotbollsmatch. Så jag frågade vad pappa hejade på och han sa Olof Palme. Jag tyckte det var tråkigt att heja på samma fotbollslag som pappa så jag tittade på gubbarna och funderade på vem jag skulle heja på istället.

Han valde Gösta Bohman (M), ”Men jag ångrade mig ganska snart”.

Vad gjorde att du bytte fotbollslag?

– Jag har alltid haft väldigt stort engagemang mot orättvisor i samhället.

Nu är han nybliven småbarnspappa, men hör inte till dem som bubblande berättar detaljer om det nya fantastiska. Partivännerna har berättat att hon heter Junie.

Själv vill han knappt svara på hur gammal den fyra och en halv månad gamla dottern är.

– Jag brukar ha väldigt, väldigt strikt linje kring familjen. Jag har bestämt mig för att det finns en privat sfär. Jag svarar gärna på alla politiska frågor men försöker att undvika allt som har med mitt privata liv att göra.

– Politiken är inte någon dokusåpa. Vi är engagerade politiskt för att vi vill förändra samhället.

Ditt parti vill se en tredelad föräldraledighet. Vad säger du om det?

– Min personliga uppfattning är att man måste ge familjerna stort utrymme att bestämma detta. Och jag är tveksam till om man ska styra föräldraförsäkringen på det sättet.

– Jag ska vara pappaledig, jag ska försöka att hitta former för det. Men jag kommer nog dock inte upp till en tredjedel.

Nu har Olsson och samarbetsparterna kort tid på sig att få ihop budgeten.

Vilken är den viktigaste politiska frågan?

– Skolfrågan, miljön och att motverka segregationen.

Tidigare har Olsson velat ta pengar från bidraget till friskolorna för att förstärka de kommunala. Nu blir det omöjligt.

Var ska du få pengarna ifrån?

– Vi har haft en ambition att satsa 40–45 miljoner. Det kommer vi naturligtvis inte att klara på ett år, men vi kommer se till att klara det över en fyraårsperiod.

Självklart hade han heller önskat en majoritetsställning.

– Men jag tror faktiskt vi kan få igenom det mesta av vår politik, även i den nuvarande situationen. Och jag tror att alla våra väljare tycker att den här uppgörelsen är bättre än ett fortsatt borgerligt styre.

Hans eget parti går tillbaka, både lokalt och på riksplanet.

– Jag tror vi måste våga prata mer idépolitik, vad vi vill med samhället, säger han som svar på hur partiet ska vända trenden.

Varför har Sverigedemokraterna vuxit i Borås?

– Jag tror att det är väldigt mycket kopplat till segregationen. Det finns en oro som jag känner att vi övriga partier inte riktigt har tagit på allvar.

Han talar också om de motsättningar partiet piskar upp.

– Om man ska använda Sverigedemokraternas terminologi, så tycker jag att det känns väldigt osvenskt. Det Sverige jag växte upp i och lärde mig älska är ett land som verkligen bygger på alla människors lika värde och respekt för olikheter.

Det visste du inte

Han är myntsamlare, främst samlar han svenska mynt.

– Jag har nog en samlarmani i mig, så jag samlar mynt och frimärken. Jag har väldigt svårt att slänga saker. För min del är ambitionen få allt komplett. Jag försöker ha alla svenska mynt som har getts ut.

Upptäcker han att du har några gamla enkronor som innehåller silver, kan det hända att han erbjuder sig att byta till sig dem för ett högre värde.

Hans intressen är annars jogging och film.

– De är väl ungefär det som är lagom att berätta om privatlivet.

Anne Bengtsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.