Han satsar stenhårt på den goda smaken
Godbitar som jättestora smaksatta oliver, såser på paprika, aubergine med mera som söker sin like. Stark kryddad vitlökskorv trängs i kyldisken med vindolmar, inlagda kronärtskockshjärtan, hemmagjord smaksatt färskost och en sak som han är ensam om, en bläckfisksallad med bläckfisk av alla slag, musslor och räkor.
Har idén fungerat i Tyskland i 23 år så ska det väl gå här också.
- Folk kommer från hela Västsverige för att köpa bläckfiskssalladen, den finns ingen annanstans, konstaterar han förnöjt.
Och det är det stora intresset för hans Medelhavsdelikatesser som gör att han smider planer på att expandera, att öppna fler butiker i egen regi eller på franchisebasis. Kontakter har tagits med saluhallar och stormarknader i Västsverige.
- Det är inte helt konfliktfritt att hyra in sig på stormarknader. Till en viss del, om än mycket liten, är jag ju en konkurrent, även om mina varor är unika när det gäller smak och kvalitet.
Utbildad bilmekaniker
Rebwar Sabir kommer ursprungligen från norra Irak men har bott så länge i Sverige att man knappast kan räkna honom som invandrare. Han är utbildad bilmekaniker men hoppade av och sökte sig till livsmedelsbranschen. Under en period var han ansvarig för frukt och grönt på en stormarknad.
- Jag tycker fortfarande att det är roligt att meka och har som hobby att reparera gamla bilar och sedan sälja dem.
Men hans yrke är numera livsmedelshandlare.
Idén kommer från den del av hans familj som bor i norra Tyskland. De har sålt motsvarande delikatesser i Lübeck/Hamburgområdet i över 20 år. Att det blev medelhavsmat med betoning på Grekland och inte godsaker från Irak beror helt enkelt på att svenskarna genom sina resor i årtionden stiftat bekantskap men oliver, aubergin och som sagt bläckfisk.
Ett år i oktober
I oktober firar Rebwar Sabirs Olivett ettårsjubileum och då hoppas han att framtidsplanerna ska ha klarnat. Han är förhoppningsfull men inte blåögd.
- Det är tufft i början att förverkliga en ny affärsidé men jag visste att de första två åren är extremt arbetskrävande.
- Trots åtta syskon kan jag inte räkna med att någon i familjen ska kunna jobba för mig, de har alla sina egna projekt. Och man kan ju inte heller anställa någon som inte brinner för den här typen av mat och som kan inspirera kunderna med recept och idéer, säger han och ser ett litet problem.
I så fall är det säkert ett angenämt sådant.