"Han går in för att döda mig – det är det han vill"

Borås Artikeln publicerades
Foto:Polisen och läsarbild

Polisernas berättelse om attacken på Hässleholmen är mycket skakande och skräckfylld.

Runt 50 personer omringade de två ensamma poliserna – samtidigt som en knivbeväpnad man smög sig upp från sidan.

– Jag tänker att han går in för att döda mig, det är det han vill, säger polisen som knivhöggs.

Poliserna var på plats för att kontrollera en moped på Våglängdsgatan när det plötsligt dök upp flera aggressiva män som sa att de skulle ha fordonet. Poliserna försökte prata med männen och lugna ner situationen men det gick inte. Det blev gruff och plötsligt såg poliserna hur en stor grupp kom springandes mot dem från Nettohållet.

– Det var en hel ström med folk. Det blev snabbt ett större gäng runt omkring oss, berättar den ena av poliserna i förhör.

Situationen höll på att urarta. Personer sprang mot poliserna och en man gick till attack med en hård spark som träffade den ena polisen i bröstet. Poliserna ropade på förstärkning över radion.

– Vi behöver hjälp nu, det är nästan kravaller här, sa polisen.

Poliserna tog upp sin OC-sprej och sprejade killen som utdelat sparken. Stämningen var mycket hotfull och poliserna omringades av gänget som uppskattades till runt 50 personer.

– Alla står i en halvmåne runt om oss.

Poliserna sprejade mot angriparna och försökte få dem att backa. Flera hoppade sönder framrutan på polisbilen samtidigt som en man gjorde ett utfall och sparkade så hårt att den ena polisen föll till marken.

– Det eskalerar. Jag inser att det är riktigt allvarligt, berättar polisen.

Den andra polisen:

– Det var väldigt hätsk stämning. Det fylldes på med folk hela tiden och de stod i led bakom varandra. Jag kände att vi måste hålla det här nu för annars så kanske de slår ihjäl oss om de får chansen.

En man försökte smyga sig upp från sidan och polisen sprejade honom, men mannen skyddade sig och fortsatte framåt. När han var nära höjde han armen och polisen såg då kniven.

– Jag fattar att han ska hugga mig. Han var motiverad. Jag tänker att han går in för att döda mig, det är det han vill.

Polisen lyfte armen för att skydda sig och vred samtidigt kroppen bort från mannen. Det kan ha räddat henne. Knivhugget träffade i armhålan.

Poliserna drog sina tjänstevapen och först då backade angriparna. Poliserna uppskattade att det var 100-150 personer mellan dem och Netto.

En annan man klev demonstrativt fram och sa "skjut mig" men poliserna ignorerade honom. Kort senare kom fler poliser till platsen och den knivhuggna polisen fördes till sjukhus. Hon klarade sig från allvarliga skador.

Den ena polisen menade i förhör att det inte verkade som att männen egentligen var så intresserade av mopeden.

– De ville ha en anledning till att starta ett bråk. De ville att någonting skulle hända. Mopeden var bara en symbol för att det var deras.

Polisernas beskrivning av situationen får stöd av flera vittnen.

Nu åtalas en man för mordförsöket. På en kniv hittades både mannens och den knivhuggna polisens dna. Även kläder binder den misstänkte till händelsen, enligt åklagare.

Mannen nekar till brott och förklarade att han varit i Göteborg när händelsen inträffade. Han hade tagit bussen dit men när polisen undersökte hans busskort visade det sig att det använts i Borås strax före attacken. Han förklarade vidare att dna:t på kniven och kläderna inte var hans.

Mannen och tre andra ställs även till svars för våldsamt upplopp. En 18-åring i gruppen misstänks också för försök till våld mot tjänsteman efter en spark mot polisen. Samtliga inblandade nekar till brotten.

Jonas Ekelund

jonas.ekelund@bt.se

033-700 07 74