Han äger 1 400 bilar och påstås bo i Borås - men finns inte på riktigt

Han heter Hassan Amin, bor i Borås och äger 1 420 bilar. Amin betalar dock ingen skatt. Han jagas inte heller av myndigheterna. Anledning: Hassan Amin finns inte på riktigt.
Borås • Publicerad 10 oktober 2012
Foto: Skärmdump svt.se

Enligt en kartläggning som Uppdrag granskning gjort finns det ett par personer i Sverige som tillsammans äger tiotusentals bilar. Fordon som med största sannolikhet inte längre finns i landet.

Och varje dag exporterar de nya bilar utan att någon myndighet ingriper.

Nyckeln stavas samordningsnummer. Människor som saknar ett svenskt personnummer får en tillfällig identitet – ett samordningsnummer, som är svårt att spåra.

Uppdrag granskning hittade en man i Borås – Hassan Amin – som har ett sådant nummer. Amin har även 1 420 bilar. Men han är svår att nå.

Förklaringen är enkel. Mannen med det namnet existerar inte.

Uppdrag granskning spårade samordningsnumret och fann en asylsökande från 2007, som tog namnet Hassan Amin. Han återvände till sitt hemland ett par år senare men kom tillbaka till Sverige efter ett tag igen.

Mannen fick då uppehållstillstånd – och ett svenskt personnummer. På så sätt har han två identiteter.

Amin började göra affärer med bilar. Han behövde dock inga kvitton eller någon bokföring eftersom att han inte finns på riktigt.

Uppdrag granskning lyckades till slut nå mannen som skapat Hassan Amin från Borås.

– Jag jobbade med bilar som en hobby från början. Jag har varit på Arbetsförmedlingen och de har godkänt mig. Jag ska öppna företag, säger han.

Men du har ju jobbat med det här i flera år, utan att ha något företag?

– Flera år, jag har bara varit i Sverige i tre år.

Ja, och under den tiden har du ju köpt och sålt jättemånga bilar?

– Nä... inte så många, det beror på, jag vet inte. Inte så många, min vän.

Fotnot: Uppdrag granskning sänds i kväll 20.00 på SVT1.

Jonas Ekelund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.