Annons

Hälsans stig invigs i Borås

I Borås blir det premiär på lördag för en 4 kilometer lång slinga i centrala Borås som också är en kunskapsvandring i staden.
Borås • Publicerad 22 maj 2008
Peter Johansson, på stegen, med hjälp av Sven Gustavsson på Borås Stads Servicekontor sätter upp skyltar som markerar vandringsleden Hälsans stig i Borås.
Peter Johansson, på stegen, med hjälp av Sven Gustavsson på Borås Stads Servicekontor sätter upp skyltar som markerar vandringsleden Hälsans stig i Borås.Foto: PeGe Johansson

Hjärt- och Lungsjukas förening har i samarbete med Sveriges kommuner dragit igång ett 80-tal promenad- och motionsslingor. Allt för att främja motion i alla åldrar och förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.

Idén som kommer från Irländska Hjärtfonden är att främja motion i alla åldrar och att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.

Annons

Man kan starta var man vill på slingan. På lördag, invigningsdagen, är starten mellan 13 och 16 på Stora Torget. På vandringsslingan finns översiktskartor och skyltar som anger hur långt man gått.

Det är Hjärt och lungsjukas förening som samarbetar med Borås Stads Fritids och turistnämnd. Slingan går utmed Viskan, Sandwalls Plats mot Textilmuseet, Druvefors, Kyrkogårdarna Birgitta och Ansgar, Krokhallstorget, Cityringen tillbaka på Österlånggatan till Stora Torget.

– Vi startar på lördag och håller på fram till 13 juni då det blir prisutdelning med skänkta priser, sen kommer slingan att vara permanent efter vår kampanj, säger Stig Örnborg i Hjärt- och Lungsjukas Förening.

Det finns stort behov att arbeta förebyggande med hjärta och lungor. Föreningen i Borås får många medlemmar då man aktivt arbetar för att nå patienter som är utskrivna från sjukvården.

– Behovet är stort, vi rekryterar många nya medlemmar när man lämnat sjukhuset. Oftast är det rökningen som är den bidragande orsaken till lungproblemen. Föreningen har en mängd aktiviteter för att rehabilitera och förebygga sjukdomar i hjärta och lungor, vattengympa, sittgympa, promenader, samtalsgrupper med mera. Hjärt- och Lungsjukas förening i Borås har drygt 400 medlemmar.

– Vi hoppas boråsarna ska uppskatta den nya vandringsleden mitt i centrala Borås, där får man motion och kan också lära sig mer om sin stad , samt förhoppningsvis göra Borås till en friskare stad, säger Stig Örnborg.

PeGe Johansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons