En gymnasierektor polisanmäler två fackliga företrädare för ärekränkning och förtal.
Borås • Publicerad 28 oktober 2010

Detta sedan facket ifrågasatt om en lärare fått dålig löneförhöjning på grund av sitt fackliga arbete.

När den facklige representanten var missnöjd med sin lön vände han sig till sig kommunombud. Då flyttades löneförhandlingen upp en nivå, så kommunens förhandlingschef Annika Dahlén och kommunombudet istället förhandlade om lärarens lön. Det kom fram att ombudet tagit upp frågan om lärarens fackliga engagemang kunde vara orsak till att lönen inte höjdes mer.

– Man har ifrågasatt min heder och det accepterar jag inte, säger rektorn. Jag är uppfostrad till att hålla reda på vad som är rätt och fel.

Rektorn menar att han i och med det som sagts under förhandlingen anklagas för att ha brutit mot svensk lag. Han tycker inte att frågan om det fackliga engagemanget är rimlig.

– Läraren är en av mina underställda, jag har haft både utvecklingssamtal och lönesamtal med honom. Jag har specificerat hur jag ser på hans måluppfyllelse.

Det fackliga ombudet blev mycket förvånad över polisanmälan.

– Det har jag aldrig varit med om under mina 25 år. Jag tycker det här är löjligt. Men jag har fått en ursäkt från arbetsgivaren, det här är inget Borås stad står bakom.

Läraren fick högre lön vid den senare förhandlingen och förhandlingschefen Annika Dahlén säger att frågan om ifall fackligt arbete påverkat lönen är uppe ett antal gånger varje år.

– Vår förhandling har skötts helt korrekt och det har aldrig hänt att något sådant här polisanmälts tidigare.

Anne Bengtsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.