unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Guteland vågar vara hoppfull om sänkta gashalter

Några av Sveriges större industrier har fått tillstånd att öka CO2–utsläppen med en halv miljon ton i EU:s handelssystem. Men EU–politikern Jytte Guteland (S), på Boråsbesök, är inte bekymrad.
Jytte Guteland (S), här på Viskaforsbesök, vågar vara optimistisk i klimatfrågan, och ser möjligheter att blåsa liv i utsläppshandeln även på den globala nivån. Rent av även i Kina börjar systemet att växa fram, betonar hon.
Jytte Guteland (S), här på Viskaforsbesök, vågar vara optimistisk i klimatfrågan, och ser möjligheter att blåsa liv i utsläppshandeln även på den globala nivån. Rent av även i Kina börjar systemet att växa fram, betonar hon.

– Nej, systemet fungerar så att det finns ett visst antal utsläppsrätter som nu minskar för varje år. Då blir det dyrare för industrin att köpa utsläppsrätter så utsläppen kommer inte att öka.

EU:s utsläppshandelssystem, ETS, är oerhört komplicerat. Men här är Guteland på mammas gata.

Hon är en av EU-parlamentets förhandlare i miljöutskottet och var nyligen med om att baxa igenom den skärpning av systemet som nu träder i kraft.

Så uppståndelsen häromdagen när det framkom att bland andra Preems och St1:s raffinaderier i Sverige får öka sina utsläpp de närmaste åren är huvudsakligen felriktad.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Däremot gäller att höja ambitionerna än mer för att klara Parisavtalet, förklarar Jytte Guteland och avger därmed sitt mest distinkta vallöfte. Just nu.

– Ja, jag siktar på att det ska gå att få minst 55 procents lägre utsläpp till 2030, och det kan bli möjligt när vi nu ska revidera ETS vart femte år. Då måste den årliga skärpningen vara 2,4 procent, mot dagens 2,2.

– Det kräver att vi i EU-parlamentet får med oss alla ministrarna i rådet. Och det är mitt krav till min grupp att jag får vara med i det arbetet, skrattar hon.

Om några dagar vet hon om det kan bli så. Guteland står trea på S-listan till EU-parlamentet och idag är man fem där.

– Till de som säger att ETS inte är tillräckligt effektivt brukar jag säga att det stämmer delvis. Tilldelningen av gratis utsläppsrätter är för generös, till exempel fick cementindustrin för goda villkor.

– De är inte utsatta för global konkurrens och har därför kunnat skapa reserver som inte leder till någon omställning. Dessa utsläppsrätter borde tas bort och det försökte vi verka för.

Flera partier vill sprida unionens metod till andra länder och världsdelar, vad vill du göra här?

– Jag kan nog spela en roll i den globala processen när det gäller sjöfarten och deltar i EU:s arbetsgrupp gentemot FN:s sjöfartsorgan. Det är mycket höga utsläpp som inte reglerats alls.

Den oceana sjöfarten beräknas idag släppa ut oerhörda en miljard ton CO2, och använder därtill den allra sämsta så kallade bunkeroljan med stora mängder av stoft och miljöfarliga ämnen.

Dessutom, påpekar Juteland, ökar frakterna kraftigt vilket kan göra sjöfarten till en av de största utsläpparna i mitten av seklet om inget görs.

Läs mer

Covid-19: Virusspridningen ökar – regionen diskuterar familjekarantän

Borås

Covid-19: Virusspridningen ökar – regionen diskuterar familjekarantän

Sjuhärad sticker ut: fördubbling från veckan innan

Valerie Kyeyune Backström skildrar amerikanska miljöer känsla för detaljer.

Kultur

Lyxhustrun i Los Angeles fångas med detaljer

Debutanten Valerie Kyeyune Backström gräver djupt i ytligheten.

Susanne Jansson.

Kultur

På gränsen mellan spänning och skräck

Havet skrämmer och lockar, och Susanne Jansson balanserar skickligt på gränsen mellan det naturliga och övernaturliga, skriver recensenten Bella Stenberg.

Författaren och översättaren Dmitri Plax har skrivit en drygt sexhundra sidor lång bok fylld av hågkomster, förtvivlan och kärlek, allt ackompanjerat av egna illustrationer.

Kultur

Kämpar mot tiden för att hålla kvar minnet av den älskade sonen

Författaren och översättaren Dmitri Plax son Peter mördades i augusti 2019 av en skolkamrat.

Nina Björk står för levande motstånd

Veckans böcker

Nina Björk står för levande motstånd

Recensenten Fedja Wierød Borčak har läst en bok som sprudlar av energi och intellektuell fantasi.

Essä: Tiktok samlar miljoner svenska ungdomar – medan äldre inte fattar

Kultur

Essä: Tiktok samlar miljoner svenska ungdomar – medan äldre inte fattar

Vem som helst kan lägga upp sitt korta videoklipp och bli en viral succé.