Morötterna på torget.
Borås • Publicerad 31 oktober 2008
I dag tar Ingvar Arvidssons torghandlarkarriär slut - efter 50 år.
I dag tar Ingvar Arvidssons torghandlarkarriär slut - efter 50 år.Foto: Lennart Magnusson

Rötterna likaså.

Men efter 50 år säljer Ingvar Arvidsson grönsaker på torget för sista gången i dag.

Hans far började med torghandeln redan 1935. Själv började Ingvar Arvidsson sälja grönsaker redan på mellanstadiet. Det är 50 år sedan nu, men efter dagens handel är det slut.

Det beror inte på avtagande kundtillströmning.

Tvärtom.

– Det är faktiskt lättare att sälja grönsaker på torget idag än vad det var tidigare. Det ligger liksom i tiden att köpa ekologiskt och kravmärkt, säger Arvidsson som tillsammans med sin fru Karin odlar allt själv i handelsträdgården på Hulta.

– Våra tomater är väldigt populära. När vi öppnar här på morgnarna kan det vara 30 personer som köar (paret har investerat i ett nummerlappsystem). Hade vi haft dubbelt så många tomater så hade det gått åt ändå.

Istället är det den tunga arbetsbördan som börjar ta ut sin rätt. Många kilo potatis, morötter och gurka som ska hanteras varje dag. Vecka efter vecka.

– Jag är 59 år gammal och det börjar ju kännas. Det räcker att bara sälja i handelsträdgården, säger han.

Han medger att han kommer att sakna arbetet. Att stå på torget har varit en del av hans liv.

Av hans barndom.

– Jag minns när jag började. Då var jag inte gammal. Jag hade väl precis lärt mig räkna. Damerna som handlade litade inte på mig utan ville alltid kontrollräkna själva. Men jag hade alltid räknat rätt.

Den dagliga kontakten med kunderna är något som makarna Arvidsson kommer att sakna.

– Man tycker ju att man känner sina kunder. Man vet när en viss person brukar komma, som älskar grönkål. Ja, då tar man med lite extra den dagen.

Avslutningsdagens kunder kommer att bjudas på en överraskning.

Men sedan är det alltså över.

Då har Arvidsson sålt sin sista potatis.

Åtminstone på Stora torget.

Victor Fridén
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.