Grön mässa med stor spännvidd

Brutala blommor eller svalka under ett beduintält. Spännvidden på Åhagas Hem och Trädgårdsmässan är stor.
Borås • Publicerad 27 mars 2010
Vatten som porlar i trädgården är en trend som Daniel Karlsson på Cramers blommor i Hillared har märkt av.
Vatten som porlar i trädgården är en trend som Daniel Karlsson på Cramers blommor i Hillared har märkt av.Foto: Lennart Magnusson
Lime. En modefärg om man får tro Daniel Aerts från Guöviks import.
Lime. En modefärg om man får tro Daniel Aerts från Guöviks import.Foto: Lennart Magnusson
Göran Norén, som arbetade i Tent designs monter, kunde presentera en pinfärsk nyhet på den svenska marknaden. Ett afrikanskt beduintält.
Göran Norén, som arbetade i Tent designs monter, kunde presentera en pinfärsk nyhet på den svenska marknaden. Ett afrikanskt beduintält.Foto: Lennart Magnusson

I går slogs portarna upp på Åhaga för den åttonde Hem och Trädgårdsmässan i ordningen. Redan vid tolvslaget när mässan öppnade köade folk utanför.

– Det brukar inte vara så här mycket folk tidigt på fredagen, säger en märkbart nöjd Calle Karlsson, mässarrangör från Mark och Stencenter.

När Borås stads före detta stadsträdgårdsmästare gick på scen var det fullsatt så när som på ett par lediga stolar.

– Når vi 7 000 besökare i helgen är jag jättenöjd. Men den här mässan är väldigt väderberoende. Blir det bra väder brukar det komma lite färre, säger han.

Bredden är stor och nyheterna många. Man kan botanisera bland allt från det senaste i utomhusmöbler och heminredning till köttätande växter hos amatörbotanikern Dick Oskarsson.

Det första mässbesökarna möttes av utanför Åhaga var en pinfärsk nyhet. Där hade nystartade Boråsföretaget Tent design AB slagit upp något som kan liknas vid ett beduintält.

– Det här är något helt nytt på marknaden och har inte funnits i Sverige tidigare. Vi har generalagenturen för det här tältet, säger Görgen Norén som jobbade i montern.

Tältduken är tillverkad i kraftig stretchväv som är både UV-resistant och flamskyddat. Konstruktionen hålls uppe av tältpinnar tillverkade av gummiträ och fästs i marken av kraftiga jordankare. Den kraftiga konstruktionen gör att tältet tål starka vindar.

– Tältet lär inte blåsa bort. Är det ordentligt förankrat ska det stå emot vindar uppåt 30–40 sekundmeter, säger Göran Norén.

Tältet har bara precis börjat marknadsföras i Sverige och tillverkas i Kapstaden i Sydafrika. Tältet som Boråsföretaget slagit upp utanför Åhaga gick loss på omkring 40 000 kronor, så det ersätter kanske inte partytältet för 500 spänn, i alla fall inte prismässigt.

Hem och trädgårdsmässan

Årets mässa är den åttonde i ordningen. Besökarna kan besöka ett 60-tal utställare. Antalet besökare uppskattas till mellan 6 000 och 7 000.

Lördagens program:

11.00 och 13.00: Trädgårdsvisioner, med trädgårdsprofilen Hannu Sarenström

12.00, 14.00 och 15.45: Italienska smaker med Robinsonvinnaren och matprofilen Alexandra Zazzi

15.00: Hur säker är din skorsten med SSR-godkände besiktningsmannen, Magnus Johansson.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.