Annons

"Grekland är i total kris"

Georgios Stergiadis är grek-svensk TV journalist, som har jobbat många år på Sveriges Radio Sjuhärad-Göteborg. BT når honom i Thessaloniki, Grekland, via telefon och ställer några frågor om stämningen i landet.
Borås • Publicerad 1 november 2011

Hur är läget efter att Premiärminister Georgios Papandreou igår utlyste folkomröstning om det räddningspaket som förhandlades fram i EU i torsdags?

Georgios Stergiadis: – Grekland är i total kris, folk är deppade, irriterade och nu har krisen förvärrats till en katastrof. I eftermiddag eller ikväll ska parlamentet ha en ny förtroendeomröstning och då får vi se om socialdemokraterna, PASOK-partiet, än en gång vinner omröstningen så att regeringen kan sitta kvar.

Annons

Folk har protesterat mot nedskärningarna i flera månader och senaste utspelet om folkomröstning är väl ett sätt för Papandreou att försöka få folkets stöd för att Grekland ska kunna överleva .

Idag på förmiddagen har också oppositionsledaren Antonis Samarns, Konservativa Nea Demokrati, krävt nyval. Så det politiska livet är riktigt turbulent idag.

Hur har nedskärningarna drabbat grekerna?

– Jag kan bara gå till mig själv, jag är TV journalist och min lön har nästan halverats. Frågan är hur man ska klara hyra och mat. Många har det svårt, det märks överallt.

Hur ser de unga på Greklands framtid?

– De är frustrerade, många ser ingen framtid. Det är svårt att hitta en flygbiljett ut från landet, många försöker lämna Grekland. Senaste kvartalet åkte 6 500 ungdomar i åldern 23-30 år till utlandet för att försöka hitta jobb. Främst till USA, Australien och Tyskland.

Hur reagerar grekerna på politikernas svångrem med sänkta löner, ökade levnadskostnader och drastiska sparåtgärder?

– I förra veckan skulle vi fira nationaldagen, på många ställen blev det inställt. Presidenten fick lämna firandet i en kyrka då han blev utbuad, andra politiker fick rädda sig undan folks vrede och kastade ägg.

Många tror också att en folkomröstning nu kan förvärra den redan svåra krisen.

Åtgärder i det grekiska sparpaketet

Frysta löner i offentlig sektor till 2014.

Inga eller minskade bonusar.

Sänkta pensioner.

Momsen ska höjas från 21 till 23 procent.

Bränsle-, tobaks- och alkoholskatterna blir 10 procentenheter högre.

Målet är att budgetunderskottet ska ligga under 3 procent av BNP 2014, att jämföra med förra årets nivå på 13,6 procent.

Källa: TT-Reuters

PeGe Johansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons