Gratis buss för äldre i Borås

Borås har tagit ett första steg mot att införa gratis kollektivtrafik för pensionärer.
– Vi kan fylla upp bussarna under tider med lågt resande, säger kommunstyrelsens ordförande Ulrik Nilsson (m).
Borås • Publicerad 29 januari 2008
Borås pensionärer kan snart slippa att betala för att åka buss, även om förslaget än så länge inte handlar om några generella gratisresor.
Borås pensionärer kan snart slippa att betala för att åka buss, även om förslaget än så länge inte handlar om några generella gratisresor.Foto: Lisa Hjertén/arkiv

Förslaget är att kommunstyrelsen i Borås vänder sig till Västtrafik för att trafikbolaget skall utforma hur detta praktiskt kan gå till, under vilka tider det är lämpligt med gratisresor och hur mycket det kostar för kommunen. Man måste också ta ställning vid vilken ålder gratisresorna skall införas, 65, 70 eller 75 år.

En del kommuner, som till exempel Göteborg, har infört eller är på gång att införa gratis resor för pensionärer.

En arbetsgrupp inom sexpartimajoriteten håller på att se över kollektivtrafiken och Ulrik Nilsson säger att man nu vill räkna på vad det skulle kosta att införa gratis resor för pensionärer.

Det handlar dock inte om att införa några gratisresor generellt utan under de tider resandet är lågt. Viktigt att utreda är också vad det kommer att kosta för kommunen, menar han. Visserligen går bussarna kanske halvfulla under lågtrafik men samtidigt kommer pensionärer som i dag betalar för sina resor att få åka gratis.

Ett bra förslag med gratis resor för pensionärer, tycker Eva Théen-Johansson (mp).

– Det kan vara en morot för att få äldre att våga ställa bilen och pröva på att åka kollektivt.

Hon tror dock att kommunen får räkna med ytterligare kostnader. Men det här kommer att ge andra samhällsekonomiska vinster.

– Om ett antal personer åker kollektivt i stället för bil minskar luftföroreningarna och vi blir friskare.

Maj-Britt Magnusson, ordförande i PRO Borås samorganisation, tycker förslaget är mycket bra.

– Det vore himla trevligt om det gick att införa gratis resor. Vi har haft uppe det här ett antal gånger, bland annat i centrala pensionärsrådet.

– Jag har alltid tyckt att när man inte kan köra bil längre borde man få åka buss gratis.

Marianne Hedenryd
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.