Göteborgsliberalism 2.0

Ledarkrönika Artikeln publicerades
Peter Hjörne, ledarkrönikör i Göteborgs-Posten och numera minoritetsägare i Stampen. Peter Hjörne är den främsta uttolkaren av den nya ”liberalism” som vill öppna för SD:s intåg till makten. Det menar BT:s chefredaktör Stefan Eklund.
Foto: Björn Larsson Rosvall
Peter Hjörne, ledarkrönikör i Göteborgs-Posten och numera minoritetsägare i Stampen. Peter Hjörne är den främsta uttolkaren av den nya ”liberalism” som vill öppna för SD:s intåg till makten. Det menar BT:s chefredaktör Stefan Eklund.

Med förre majoritetsägaren Peter Hjörne i spetsen har Göteborgs-Posten lämnat den klassiska Göteborgsliberalismen för den i samtiden så populära högerpopulistiska linjen.

SD:s Jimmie Åkesson är ”Sveriges mest framgångsrika politiker.” Läxan de andra partiledarna har att lära av Åkesson är: ”Mod och långsiktighet slår feghet och följa Johmentalitet”.

Vem har skrivit det? Någon på SD:s tidning Samtiden? Eller är det hämtat från Sverigedemokraternas hemsida?

Nej, citatet kommer från ”oberoende liberala” Göteborgs-Postens ledarsida förra söndagen. Skribenten heter Peter Hjörne och var en gång i tiden majoritetsägare i Stampen, det bolag som äger GP. Nu har han inte den maktpositionen längre, men han skriver fortfarande söndagsledare.

Jag undrar varför.

Inte minst efter den senaste ledaren som kan ses som GP:s definitiva avsked till det som kallas Göteborgsliberalismen, den humanistiska, socialliberala och orädda liberalism som ofta förknippas med Torgny Segerstedt, den legendariske publicisten som nästan ensam, i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning, tog upp den polemiska kampen mot nazismen på 30- och 40-talet.

I GP finner man numera få spår av den hållningen. Snarare är det en ”Göteborgsliberalism 2.0” vi ser formuleras allt tydligare på GP:s ledarsidor.

Peter Hjörne skriver: ”Åkesson och Sverigedemokraterna har sedan länge och konsekvent vågat tala om det som väljarna talat om och som de upplevt som problem.”

Jo, det kan sägas. Men andra saker man samtidigt borde säga lyser med sin frånvaro i Peter Hjörnes text. Här finns inget om SD:s nazistiska arv, om deras uppenbara främlingsfientlighet, om deras skrämmande syn på hur kultur och journalistik ska användas för nationalistiska syften. Och så vidare.

Det är ett grunt och historielöst resonemang han för, inte värdigt en ledarsida som vill tas på allvar.

Jag sitter med i Torgny Segerstedts-stiftelsens styrelse och träffade därför nyligen 95-åriga Hédi Fried i samband med att hon tilldelades årets Frihetspenna (läs gärna Mikael Hermanssons senaste ledarkrönika). Mötet skedde samma dag som SD var lika stort som S i en av de tongivande opinionsmätningarna. Hédi Fried var upprörd. Med sin erfarenhet av Auschwitz och Bergen-Belsen som grund oroades hon över utvecklingen i Sverige och över aningslösheten och skyndsamheten i det övertagande av SD-retorik som moderater och kristdemokrater ägnar sig åt. Även det krisande Liberalerna närmar sig den fållan, eller ja, fällan.

Dagens Nyheters politiske redaktör Per Svensson skrev för en tid sedan en minnesvärd artikel om hur GP, under förre politiske redaktören Alice Teodorescu blev ”landets ledande företrädare för en nyväckt kulturhöger med populistiska böjelser”.

Det provocerande den populistiska högern, från det hållet var de nedlåtande kommentarerna många. Men Per Svensson har förstås rätt. Ingen tror på GP som en liberal tidning längre, det är precis det som nämnda högerpopulister gläds åt. Och Alice Teodorescu lämnade tidningen för att bli rådgivare åt – moderaterna. Hoppsan.

Men när det skedde tog inte GP chansen att återupprätta sitt förtroende hos den stora skara Göteborgsliberala läsare man har.

Istället fortsatte man att utveckla sin ”Göteborgsliberalism 2.0”. Peter Hjörne är dess främsta uttolkare. I den liberalismen ingår det att öppna för SD:s intåg till makten. Peter Hjörne skrev i oktober 2018 om det rimliga i detta eftersom Jimmie Åkesson nämligen har ”sina väljares, 1,1 miljon svenskar, uppdrag att försöka få genomslag för SD:s politik. Dessa många väljare undrar nog varför deras röster inte skall räknas?”

En klok analys, tyckte Samtidens ledarskribent Dick Erixon.

Torgny Segerstedt vilar knappast i frid.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.