Götaskolan blir trångbodd igen

Personalen på Götaskolan är nöjd med utbyggnaden. Men problemen kvarstår.
Borås • Publicerad 13 oktober 2008
Götaskolan fungerar bra efter en tillfällig lösning. Men nästa år dyker stora problem upp igen. Personalen och föräldrar vill ha en långsiktig lösning på skolfrågan i kommundelen.
Götaskolan fungerar bra efter en tillfällig lösning. Men nästa år dyker stora problem upp igen. Personalen och föräldrar vill ha en långsiktig lösning på skolfrågan i kommundelen.Foto: Lars-Åke Green

Under fyra år blir det dubbelt så många klasser på skolan.

– Vi efterlyser lite långsiktighet. Man tar en termin i taget och det ger sken av att skolan inte är så viktig, säger läraren Ingela Wettersten.

BT har skrivit om Götaskolan flera gånger. Antalet barn har ökat kraftigt på Göta på senare år och skolan har blivit trångbodd.

I år löser man tillfälligt problemen genom att flytta ut förskoleklassen och en del av fritids till den nya paviljongen Satelliten på Islandsgatan.

Personalen är nöjd med de nya lokalerna, men undrar varför allt tog så lång tid. Vid avslutningen i juni hade de inte ens börjat flytta.

– Vi hade önskat att de hade varit klara med allt tidigare på vårterminen. Vi har till exempel länge haft band uppsatta för att barnen inte får gå på gräsmattan, berättar Lena Drugge som är lärare i förskoleklassen.

Trots att två månader har gått sedan skolstarten är det fortfarande lite provisoriskt.

– De satte inte upp staketet förrän efter sex veckor. Vad blir det för verksamhet när man inte kan släppa ut ett enda barn på skolgården, frågar sig rektorn Sabina Kitti-Ölander.

Även om allt är löst för dagen väntar nya utmaningar. Tidigare var det fyra klasser på fyra årskullar. Från och med hösten 2010 blir det åtta klasser på lika många kullar. Barnen blir fler för varje år.

Hur ska det lösas

Personal och föräldrar på Götaskolan kräver att politikerna kommer med en lösning snabbare denna gång.

– Nu har vi sex klasser på sex klassrum. Om två år har vi åtta klasser på sex klassrum. Hur ska vi lösa det, funderar Sabina Kitti-Ölander.

Det finns plats för en klass till i den nybyggda paviljongen, men det innebär senare att man måste dela upp en årskull på två ställen.

Lärarna ser en fördel i att ha allt på samma ställe:

– Barnen lär sig mycket av varandra. Och vad blir det kvar för skola om man till exempel bara har ettor och tvåor, menar Sabina Kitti-Ölander.

– Det blir en större trygghet om alla går på samma ställe. Vi lär känna barnen och de lär känna oss vuxna. De kan till och med våra namn, påpekar Ingela Wettersten.

Om några år är det betydligt större kullar på högstadiet än vad det är idag. Kanske kan hela låg och mellanstadiet på Götaskolan flytta till Daltorpsskolan.

– Och högstadiet kanske kommer hit istället, påpekar Helena Nordström och skrattar.

Pelle Boersma
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.