Göta 44 - satsning som gick snett
– I Borås får inte de hemlösa den hjälpen de behöver, säger kontaktperson Michael Tégélaar på LP-stiftelsen.
Han är framför allt kritisk till att kommunen gett Göta 44 en central roll för att hemlösa ska kunna få någon hjälp. Här finns akutplatser som ofta används av missbrukare, samtidigt som andra som bor där måste vara drogfria för att få vara kvar. Tégélaar tycker att det är självklart att det inte är en bra plats för människor som kämpar mot ett beroende.
– Jag anser att det är extremt negativt för en del klienter. Jag skäms om jag tvingas att skicka människor dit, säger han.
– Det behövs en politisk debatt om detta.
En bredd på insatserna efterlyses också. I fjol skrev en rad frivilligorganisationer till politikerna i Borås och uttryckte starkt ett behov av en tillnyktringsenhet. Men då fick organisationerna svaret att politikerna vill invänta den nationella missbruksutredningen.
Kring Göta 44, som i tre månader till ska drivas som entreprenad, har det också stormat rejält av en rad olika skäl. Problem med brandskyddet gjorde att alla boende tvingades att flytta till andra platser, Arbetsmiljöverket har krävt förbättringar och företaget har haft problem med att betala både elräkningar, telefon och mat. Efter att det stod klart att entreprenaden inte ska förlängas har det också kommit larm om att de boende hånas, blir utelåsa och tvingas äta mat som värmts upp flera gånger.
Socialstyrelsen har också kritiserat kommunen för Göta 44. Socialstyrelsen menar att kommunen inte uppfyller lagen och att Göta 44 inte motsvarar skälig levnadsnivå. Socialstyrelsen har också riktat kritik mot att människor utan missbruk utsätts för rutinmässiga drogprovtagningar. Kravet på kommunen är att det ska finnas möjlighet för hemlösa utan missbruksproblem att få hjälp på ett bättre sätt.
Göta 44 har inte heller fungerat som det tillfälliga boende det är tänkt som, utan människor blir kvar mycket längre, i vissa fall i år. Tanken var att Göta 44 skulle vara första steget i en kedja på väg till ett eget kontrakt. Men den stora bristen på bostäder sätter käppar i hjulet.
Och liknande problem finns på andra platser. Människor som kommer in på institution för att få behandling kommer inte därifrån när behandlingstiden är över, eftersom det inte finns någonstans för dem att bo. Detta innebär höga kostnader för kommunen, att fler som behöver hjälp inte får sin plats och att människor inte når målet med att få ett eget hem.
Nu pågår en ombyggnad av Biskopsmössan på Sjöbo, som ska bli kommunens nya akutboende. Men nu ska kommunen redan från början satsa på att försöka se ett steg längre fram, för att undvika att hemlösa blir kvar längre än absolut nödvändigt på boendet.
Planen är att arbeta mer individuellt för att försöka hitta en väg vidare för fler människor.