God kvalitet i vården ska belönas

Västra Götalandsregionen och vill satsa mer på så kallad målrelaterad ersättning, som är ett belöningssystem för god kvalitet i vården.
Borås • Publicerad 7 mars 2008

Västra Götaland. De ersättningssystem som tidigare funnits i vården har mest inriktat sig på att höja antalet insatser, exempelvis vara en morot för en mottagning att ta emot fler patienter.

På senare år har perspektivet emellertid vidgats och ersättningssystemet förändrats så att fler aspekter räknas in, som exempelvis tillgänglighet och uppfyllda kvalitetsmål.

Denna ersättningsmodell tillämpas redan i Västra Götalandsregionen men i blygsam skala. Idag används den målrelaterade ersättningen inom somatisk sjukhusvård, psykiatrisk vård och primärvård. Ersättningen har dock hittills bara varit mellan

0,1 –1 procent av den summa på cirka 26 miljarder som årligen avsätts till sjukvården.

Vid veckans sammanträde beslutade därför regionstyrelsen att höja den målrelaterade ersättningen, så att den fram till 2010 utgör minst tre procent.

– Vi tycker att detta är ett väldigt bra sätt att jobba på, det gäller bara att hitta formen för det här, säger regionstyrelsens ordförande Roland Andersson (s).

Ritklinjer behövs exempelvis för vad som ska premieras, vilka mätpunkter man ska ha och vilka mål som ska gälla.

Själva mätpunkterna ska, enligt oppositionsrådet Johnny Magnusson (m), vara lika i hela regionen.

– Däremot hur man utformar ersättningen utgår från varje hälso- och sjukvårdsnämnd, säger han.

Eva-Christina Wiel-Hagberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.