Annons

Gifter kan finnas även i Dalsjöfors

Nu ska det letas efter gifter från textilepoken även i Dalsjöfors. En stor provtagning är på gång i jorddammarna intill Almedahlsfabriken.
Uno Lundberg, ägare till Häljareds kvarn några kilometer nedströms industrin, misstänker att även hans damm kan innehålla miljögifter.
Borås • Publicerad 21 augusti 2011
Dalsjöfors Företagspark äger idag Almedahls gamla fabriksfastighet och planerar för nya användningsområden. Men det går inte att sätta spaden i jorden innan man vet om området måste saneras från miljögifter.
Dalsjöfors Företagspark äger idag Almedahls gamla fabriksfastighet och planerar för nya användningsområden. Men det går inte att sätta spaden i jorden innan man vet om området måste saneras från miljögifter.Foto: Lennart Magnusson
Ett fall för miljöövervakarna på länsstyrelsen och kommunen. Uno Lundberg vill inte släppa ut sediment från sin damm innan hann vet vad det innehåller.
Ett fall för miljöövervakarna på länsstyrelsen och kommunen. Uno Lundberg vill inte släppa ut sediment från sin damm innan hann vet vad det innehåller.Foto: Lennart Magnusson
Slammet från kvarndammen luktar inte så gott. Men den stora frågan är om det innehåller rester från textilepoken i Dalsjöfors eller ej.
Slammet från kvarndammen luktar inte så gott. Men den stora frågan är om det innehåller rester från textilepoken i Dalsjöfors eller ej.Foto: Lennart Magnusson
Eftersom sedimentlagret är så tjockt skulle det kunna handla om stora mängder kemikalier, säger Uno Lundberg och pekar ut över sin kvarndamm. Några kilometer uppströms ligger Almedahlsfabriken.
Eftersom sedimentlagret är så tjockt skulle det kunna handla om stora mängder kemikalier, säger Uno Lundberg och pekar ut över sin kvarndamm. Några kilometer uppströms ligger Almedahlsfabriken.Foto: Lennart Magnusson

– Jag vill absolut att man undersöker vad som finns i sedimentet i min stora kvarndamm, säger Uno Lundberg, som flyttade till kvarnen för några år sedan efter sin pensionering från arbetet som sjömaskinist.

– När jag läste i våras vad BT skrev om föroreningarna i Viskan slog det mig att det fanns ju precis samma typ av industri i Dalsjöfors. Och jag har gamla grannar som berättar om hur de förr kunde se hur vattnet i ån ändrade färg beroende på vad man gjorde på Almedahls, säger han.

Annons

Uno Lundberg håller på att gradvis rusta upp och återställa den vackra kvarnfastigheten och skulle helst vilja muddra dammen, som idag har ett cirka 1,5 meter tjockt slamlager. Men är tveksam, inte minst just av miljöskäl.

– Jag har fått papper från kommunen som betonar att det här vattnet hör till skyddsområdet för stans? vattentäkt och jag får inte göra det eller det. Då borde man känna ansvar för att undersöka vad som hamnat i dammen. Det kan inte vara mitt ansvar.

Även om mycket är okänt beträffande den lokala miljöpåverkan från Almedahls-epoken finns det vissa kunskaper. Länsstyrelsens miljöintendent Siv Hansson, som i decennier arbetat med övervakning av textilindustrin i Sjuhärad, säger till BT att de mätningar som gjorts längre ned i vattensystemet inte indikerar någon påverkan från Almedahls.

– De sedimentprov som tagits i Marsjöarna har visat låga värden. Produktionen av textilier i Dalsjöfors låg ju heller inte i närheten av de volymer som gällde för Borås, och färgeri bedrevs under kort tid.

– Men detta motsäger inte att det kan finnas goda skäl att sanera de jorddammar som anlades nedanför Almedahls, beroende på vad provtagningen visar.

Miljöinspektör Linda Björnberg i Borås har tillsynsansvaret för Almedahls gamla anläggning. Efter samråd med nuvarande fastighetsägaren, Dalsjöfors Företagspark och Siv Hansson beslutade hon i våras om vilka ämnen och substanser som det ska provtas för. Hon bedömer att det kan komma att ta upp till ett år innan en analysrapport finns framme.

Björnberg vill inte uttala sig närmare om förhållandena vid Häljareds kvarndamm eftersom hon vet för litet om området.

– Vi får väl ta en sak i taget och först se vad som kan finnas i dammarna vid Almedahls. Men det är alltid av värde att få in iakttagelser och synpunkter, så fastighetsägaren får gärna vända sig hit.

Den intensiva textilepoken i Borås har skapat en av landets största anhopning av miljögifter i framförallt Djupa- och Guttasjön i Viskans vattensystem nedströms Borås.

Det handlar om tungmetaller, oljor och mycket skadliga hormonstörande organiska miljögifter. Under hösten ska beslut tas om vilken grad av sanering som krävs. De mest omfattande åtgärderna kan kosta uppemot en halv miljard kronor.

Provtagningen i Dalsjöfors ska undersöka förekomsten av tungmetaller, oljor, halogenerade organiska föreningar (klorblekmedel etc), dioxiner, klorfenoler och nonylfenoler.

Jan Lindsten
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons