Gick på spa under falskt namn – räkningen gick till flyttfirman

Efter BT:s granskning av flyttbröderna Fakhro i Borås växer skulderna för bolaget Vivasflytt.
Ett av betalkraven gäller skadegörelse på ett spa – där någon utgett sig för att vara Markku Nordlund, 46.
– Det är fräckt gjort, säger Markku Nordlund till BT.
En annan flyttfirma med koppling till en av brödernas anhöriga har gått i konkurs.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Borås • Publicerad 12 juni 2022 • Uppdaterad 9 augusti 2022
Vivasflytt städ AB har sin adress på Göta i Borås – men det finns inget kontor där. Nu växer företagets skulder.
Vivasflytt städ AB har sin adress på Göta i Borås – men det finns inget kontor där. Nu växer företagets skulder.Foto: Anton Hedberg

BT publicerade nyligen en granskning om tre bröder som driver företag i Borås. De kan knytas till ett flertal flyttfirmor och BT kunde bland annat avslöja hur bröderna använder sig av falska identiteter, hur pengar flyttats genom kapade konton och hur det köpts guldtackor.

Ett av flyttföretagen, Vivasflytt städ AB, har samlat på sig en mängd betalningsförelägganden. Markku Nordlund, 46, som lurades att ta stora lån i flytthärvan, har stått som företrädare för bolaget. Dock har han bara varit ansvarig på pappret och inte varit verklig företagsledare.

Nu ökar skulderna för Vivasflytt. Bland skatteskulder och obetalda bensinräkningar finns ett krav som sticker ut. Räkningen är från ett spa i Göteborg, som söker ersättning för skadegörelse i samband med ett spabesök.

När BT kontaktar den aktuella spaanläggningen bekräftar de att någon från Vivasflytt varit där och att personen utgett sig för att heta Markku Nordlund. Men när personalen får se en bild på Markku Nordlund blir svaret:

– Det var absolut inte han.

Företrädaren för spaanläggningen beskriver en yngre man i sällskap av en kvinna. Vem som varit där och låtit företaget betala är oklart.

Den som bokade spabesöket utgav sig för att vara Markku Nordlund.
Den som bokade spabesöket utgav sig för att vara Markku Nordlund.Foto: Anton Hedberg

Markku Nordlund själv blir bestört när han får höra att någon varit på spa, i hans namn.

– Det är fräckt gjort, säger han.

Vivasflytt har ingen ansvarig i ledningen. Som vd står fortfarande Sebastian Sundling, 24. Han har tidigare berättat i BT om hur han blev ofrivillig vd för bolaget, efter att ha blivit id-kapad.

BT har också berättat om flyttföretagen Gbg direktflytt AB och Flyttmannen i Europa. Det senare gick i konkurs 2021, och i handlingarna framkom kopplingar till Zakaria Fakhro, 28. Genom att följa de ekonomiska huvudböckerna kunde BT se transaktioner till Gbg direktflytt AB – som nyligen försatts i konkurs.

Erik Svensson, konkursförvaltare, utredde Flyttmannen i Europa och upptäckte att bolagen hänger samman. Han utreder nu Gbg direktflytts konkurs.

– Jag har haft kontakt med personen som är verklig huvudman och den tidigare vd:n. De har olika uppfattningar kan man säga.

Gbg Direktflytts kontorsadress ligger på Gässlösavägen 43 i Borås.
Gbg Direktflytts kontorsadress ligger på Gässlösavägen 43 i Borås.Foto: Anton Hedberg

Företaget har i nuläget 124 betalningsförelägganden, det vill säga krav på obetalda räkningar. Enligt BT:s uppgifter finns kopplingar till bröderna Fakhros anhöriga.

Inte heller Gbg direktflytt har någon vd i spetsen.

Den tidigare vd:n har uppgett för konkursförvaltaren att han hörde talas om bolaget när han var och tankade och råkade höra två killar prata om att sälja ett bolag.

– Han sa att han pratade med killen om att köpa bolaget men när han tittade närmare märkte han att det fanns skulder och det blev aldrig något av med affären. På något sätt hade han blivit registrerad ändå, men han gick ur, säger Erik Svensson.

Mannen i fråga har tidigare stått som företrädare för ett bolag som kopplas till bröderna Fakhro. Företaget är skrivet på en adress i Borås där en flyttfirma som var föremål för en omfattande polisutredning 2016 tidigare var skrivet.

Fakta

BT granskar: Flyttbröderna

BT har i en artikelserie granskat de tre Boråsbröderna Ibrahim Fakhro, 23, Idris Fakhro, 26, och Zakaria Fakhro, 28 och deras företag.

Sju flyttfirmor förekom i granskningen: Johanssons flyttexpress AB, Arnesflytt AB, Vivasflytt städ AB, Nordlundsflytt AB, Visma flytt & städ, Gbg direktflytt AB och Flyttmannen i Europa AB.

Granskningen avslöjade att kunder lurats på pengar och möbler. Människor utan koppling till någon av flyttfirmorna sattes in som vd eller styrelseledamot i företagen och personer fick sina bankkonton kapade.

Flyttmannen i Europa gick i konkurs i maj 2021 med 1,3 miljoner kronor i skulder. Gbg Direktflytt gick i konkurs maj 2022.

Jennie ÖlundSkicka e-post
Lena KvistSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.