Gatukontoret medvetet om felen
– Jag vet att lekplatsen i Annelundsparken är i behov av renovering, men inte att den är bland de farligaste lekplatserna i Sverige. Vi har gjort vad vi har kunnat för att rusta upp lekplatserna, säger stadsträdgårdsmästaren StenAnders Jöne.
Det finns 157 kommunala lekplatser i Borås och samtliga besiktigas årligen av kommunen.
Varje lekplats kostar cirka 25 000 kronor i drift per år, men en upprustning kostar oftast betydligt mer.
– Alla fel går inte att rätta till. Eller går och går, men då är det ju till en viss kostnad och det är inte försvarbart egentligen. Antingen bedömer vi att vi kör ändå, eller så får vi väl riva.
– Vi har ju inte resurser så att vi kan ha 157 blanka protokoll, säger landskapsingenjören Lennart Karlsson som är ansvarig för lekplatserna.
Att standarden på lekplatsen i Annelundsparken var dålig var ingen nyhet för, men han tror inte att det finns någon lekplats i landet utan någon anmärkning.
– Lekplatsen i Annelundsparken är riktigt dålig. När den byggdes 1994 byggdes den efter det årets normer. Vi går efter normen, men också med sunt förnuft. Handlar det om några löjliga mått, några enstaka centermeter fel, så kommer vi nog inte åtgärda det, säger Lennart Karlsson.
Vem är det som bär ansvaret om en olycka inträffar vid en lekplats?
– Det är markägaren, vi på kommunen, men jag vet inte en enda allvarlig skada som inträffat på någon av våra lekplatser. Sannolikheten att någon skadas är inte så stor. Vi har tagit bort något enstaka lekredskap, men aldrig rivit en hel lekplats, säger Lennart Karlsson.