GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Går inte ringa vård och företag

Flera vårdcentraler i Borås går just nu inte att nå, däribland vårdcentralen på Södra torget och Närhälsan Heimdal. Felet är dock större än så – det omfattar flera landsting och företagskunder.
Borås • Publicerad 5 mars 2018 • Uppdaterad 5 mars 2018
Foto: Helena Berg

Det är ännu oklart hur omfattande problemet är. Flera andra vårdcentraler i Borås går fortfarande att nå, framför allt de som har nummer som börjar på 033 snarare än 010.

Enligt Västra Götaland läns landsting har man fått in uppgifter om att det förekommer svårigheter att ringa flera kustkommuner, däribland Tanum, Lysekil och Sotenäs. Det är ännu oklart om de problemen har med svårigheterna att ringa vårdcentraler i Borås att göra.

Vid 10.30 uppgav personalen på vårdcentralen vid Södra Torget att man inte märkt av några svårigheter med att ringa dem. Den som ringer deras telefonnummer 010-435 95 00 möts dock av beskedet att numret inte har någon abonnent.

Enligt Anna Liljenberg vid VG-regionens presstjänst, omfattar felet hela VG-regionen.

– Det är ett fel som uppstått kopplat till systemet Call me. Problemet gäller både inkommande och utgående samtal. Felsökning pågår hos operatören, säger hon.

Call me är ett system där patienten ringer och gör ett antal knappval, för att sedan få en tid då en sjuksköterska kommer att ringa tillbaka.

I nuläget finns ingen prognos för när felet kommer vara avhjälpt.

Det finns inget alternativt nummer, den som lider av livshotande tillstånd bör omedelbart ringa 112. Det går även att gå in på vårdguiden 1177 via nätet och boka en tid där.

”Vi kan varken ringa in eller ut.”

Vid 12-tiden stod det klart att även Länsförsäkringar Älvsborg är drabbade.

– Det gäller även försäkringskunder som vill ta kontakt. Däremot går det att mejla oss och vårt kontor har öppet. Men vi kan varken ringa in eller ut, säger Victor Fridén, pr- och informationsansvarig.

Felet ligger hos Tele2, där man vid lunchtid fortfarande arbetade med problemet ihop med sin underleverantör.

– Vissa företagskunder är drabbade. Vi håller på och kartlägger det här och vet att några landsting är drabbade, säger Louise Ekman, press- och pr-ansvarig på Tele2 Sverige.

Även Åklagarmyndigheten tillhör en av de drabbade institutionerna.

Sandra Molliver
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.