Fyra av tio unga cyklar med lurar

Borås Artikeln publicerades
Foto:Tomas Oneborg / SvD / TT

Fyra av tio unga cyklar med hörlurar – något som ökar risken för att olyckor ska uppstå i trafik.

De nya siffrorna har tagits fram av försäkringsbolaget If.

Fyra av tio mellan 18 och 29 år svarade att de ofta eller alltid har sina hörlurar på sig när de cyklar. Bara 28 procent sa att de aldrig har det.

– Både hörlurar och öronsnäckor kan göra att du inte hör bilar som närmar sig bakifrån eller från en sidogata. Du kan missa bilar som tutar för att varna dig och får helt enkelt svårare att bedöma trafiksituationen omkring dig, säger Caroline Uliana, informationschef på If.

För några år sedan gick Trafikverket ut och varnade både cyklister och fotgängare för att ha hörlurar på sig i trafiken, efter att flera dödsolyckor med fotgängare på järnvägskorsningar inträffat på kort tid.

I Sverige är det lagligt att cykla med hörlurar, men i till exempel Tyskland är det förbjudet eftersom lagen säger att fordonsförares syn och hörsel inte får inskränkas.

– Det som behövs är nog inte nya lagar i Sverige, utan framför allt att folk tänker till. Att kunna använda hörseln och inte bara synen i trafiken kan vara skillnaden mellan en vanlig cykeltur och en allvarlig olycka, säger Caroline Uliana.