Fullmäktige tog historiskt beslut

Folkpartisten Anna Svalander reserverade sig. Annars var det enighet i talarstolen när kommunfullmäktige tog sitt största beslut någonsin.
Arbetet går nu vidare med kraftvärmeverk och avloppsreningsverk på Sobacken.
Borås • Publicerad 16 december 2011

– Detta är en historisk dag. Det är det enskilt största ekonomiska beslut kommunfullmäktige tagit även om det här än så länge är ett inriktningsbeslut. Det omfattar 3,2 miljarder kronor och har föregåtts av de mest omfattande utredningar, sa kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson (S).

Han argumenterade för att samlokalisera kraftvärmeverket och avloppsreningsverket på Sobacken och kallade det ett långsiktigt hållbart beslut. Ingen skulle i dag komma på tanken att lägga ett nytt kraftvärmeverk en kilometer från Stora torget ansåg han om alternativet att bygga nytt på Pantängen.

Liknande argument framfördes också från övriga talare. Anna Svalander gick däremot inte helt oväntat mot egna partiet och argumenterade för att hela ärendet borde utredas vidare av en opartisk grupp.

– Jag förstår inte varför man skall välja den dyraste placeringen, sa hon och undrade hur många av ledamöterna som läst handlingarna och satt sig in i ärendet.

Hon menade att många höll med henne men inte röstade emot på grund av partipiskan. Det vore klokare att bygga pannorna enligt det billigaste alternativet som hon anser ger högst avkastning och lägst risk.

De nuvarande pannorna skall ändå vara kvar till 2035.

– Jag tycker våra barn och barnbarn skall välja den energi de vill ha.

Ulf Olsson var kritisk till att Anna Svalander misstrodde ledamöterna när det gällde att sätta sig in i ärendet.

– Jag anser att det inte finns en fråga som ledamöterna satt sig in i lika mycket.

Han menade tvärtemot Anna Svalander att det är viktigt att dagens politiker tar ett beslut som gagnar barn och barnbarn.

Borås energi och miljö presenterar en förstudie om ny biobränsleanläggning som skall ersätta de två gamla pannorna i Ryaverket. Ett förslag finns att kombinera pannorna med ett så kallat energikombinat.

Styrelsen för Borås energi och miljö säger ja till utredningen. Anna Svalander (FP) är kritisk och skriver en debattartikel om hemlighetsmakeri.

Teknikkonsultföretaget Sweco får i uppdrag att syna investeringen. Kommunrevisionen underkänner beslutsunderlaget och kommunstyrelsen tillsätter en grupp som skall diskutera förslaget.

En annan grupp tittar på nytt avloppsreningsverk och förordar placering på Sobacken.

Ett energikombinat är inte längre aktuellt men ett kraftvärmeverk blir lönsamt oavsett var det förläggs, menar Borås energi och miljö som svar på revisionens kritik. Samlokalisering av kraftvärmeverk och avloppsreningsverk till Sobacken förordas.

Stadsrevisionen är fortfarande kritisk och menar att underlaget är bristfälligt och rapporten är partisk.

I oktober säger en enig kommunstyrelse ja till lokalisering på Sobacken.

Marianne Hedenryd
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.