Fritt vårdval i Västra Götaland

Nu ligger Västra Götalandsregionen i startgroparna för att införa ett vårdvalssystem, där patienten fritt får välja läkare och vårdcentral.
Borås • Publicerad 27 mars 2008
Avvaktande. - Det känns inte bra. Vänta och utvärdera erfarenheterna från Halland först, tycker vårdcentralchef Lena Johansson vid Södra Torgets vårdcentral i Borås och läkaren Ingrid Yrlid, till vänster. Båda räknar med fler patienter vid vårdcentralen när fritt vårdval införs. Fler patienter kräver större resurser, fler läkare, fler distriktssköterskot med flera.
Avvaktande. - Det känns inte bra. Vänta och utvärdera erfarenheterna från Halland först, tycker vårdcentralchef Lena Johansson vid Södra Torgets vårdcentral i Borås och läkaren Ingrid Yrlid, till vänster. Båda räknar med fler patienter vid vårdcentralen när fritt vårdval införs. Fler patienter kräver större resurser, fler läkare, fler distriktssköterskot med flera.Foto: Lennart Magnusson

För patienten innebär reformen en starkare ställning och större makt.

Det har rått stor tystnad kring utredningen om att införa fritt vårdval i Västra Götaland. Förslaget har beretts i hälso- och sjukvårdsutskottet och ska presenteras 2 april. Insynen i arbetet har varit liten, ändå är det en mycket omfattande reform.

Enligt hälso- och sjukvårdsutskottets ordförande Jonas Andersson (fp), är orsaken att man haft ambitionen att skapa en bred politisk enighet kring förslaget. Inte att enskilda partier ska profilera sig.

Fritt vårdval finns sedan ett år tillbaka i Halland och sjösattes nyligen i Stockholms län. Region Skåne är tillsammans med Västra Götaland på väg.

– Jag hoppas att vi kunnat dra en del kloka erfarenheter från de som redan infört systemet, säger Jonas Andersson.

Fritt vårdval innebär att patienten själv kan välja vilken läkare eller vilken vårdcentral han eller hon vill tillhöra och sedan följer pengarna patienten dit.

Systemet är sedan drygt ett år infört i Hallands län och finns sedan några månader tillbaka i Stockholms län. Region Skåne planerar också att införa systemet.

Jonas Andersson och Ann-Christine Simonsson är båda överens om att ett fritt vårdval stärker patienternas ställning och ger dem större makt.

– Att välja vårdcentral finns redan, men det har varit väldigt trögt. Det fungerar inte i praktiken. Möjligheten att välja vårdcentral är en av de vanligaste frågorna jag får som politiker, säger Ann-Christine Simonsson.

– Jag kan också se det som en utmaning till dagens vårdcentraler att se över hur man bemöter sina kunder.

Ann-Christine Simonssom tror inte det fria vårdvalet kommer att leda till några större förändringar för vårdcentraler på landsbygden.

– Däremot kan det förändra bilden speciellt i Borås centrum. Om det tillkommer nya, kan jag tänka mig att det exempelvis blir i nya bostadsområden, kring stora köpcentra och mötesplatser, exempelvis bussstationer.

Möjligheten att välja läkare begränsas idag av att många läkartjänster är vakanta.

– Bristen på läkare försvinner inte av detta men förhoppningen är att vi kan få fler läkare, som idag inte arbetar som distriktsläkare men som har utbildningen, att tycka att det blir lockande om det blir mer självständighet.

Politiskt sett tror Ann-Christine Simonsson att enighet kommer att råda kring förslaget när det presenteras.

– Jag ser det som en spännande utmaning. Det jag ser fram emot är mer flexibilitet i vården och att vårdcentralerna blir mer tillgängliga för patienterna, säger hon.

Vårdval Halland Patienten väljer vårdcentral, privat eller offentlig. En vårdpeng betalas ut till den vårdcentral patienten valt.Vårdcentralen får en fast ersättning för varje listad patient, oavsett antal besök.Vårdpengens storlek bestäms av patientens ålder. Ingen social viktning.Ingen vårdcentral får vägra att ta emot en patient.

Vårdval Stockholm Patienten listar sig hos en auktoriserad vårdgivare. Det kan vara privat eller offentlig vård.Vårdcentralerna får både en fast för de patienter som listat sig, och ersättning för varje besök patienten gör.Ersättningen för barn och äldre är högre än för vuxna. Ingen social viktning.

Eva-Christina Wiel-Hagberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.