Från i går: Sjukskrivningar ökar i Sjuhärad

Sjukfrånvaron ökar betydligt mer i Sjuhärad än i landet som helhet.
Borås • Publicerad 20 oktober 2014

Kvinnor står för den största ökningen, och allt fler får diagnosen psykisk ohälsa.

Uppgången märks framförallt inom offentlig verksamhet.

– Sjukskrivningarna bland lärare och förskollärare i Sjuhärad har stuckit iväg väldigt mycket. Traditionellt har vård- och omsorgsanställda haft högre sjukskrivning, men vi har sett en ökad tendens även inom skolan och förskolan, säger Ann Larsson som är områdeschef för Försäkringskassan i Sjuhärad.

Trots att utvecklingen har varit likartad på många håll i landet så visar jämförelsen, som presenteras i dagens tidning, att Sjuhärad är särskilt illa ute.

– När vi uppmärksammade tendensen så bad vi vår analys- och prognosenhet i Stockholm granska om utvecklingen för kommunanställda var signifikant för hela riket. Det var den inte, säger Ann Larsson.

Hon påpekar att sjukskrivningarna även ökar inom den privata sektorn, men det är tydligt att sjuktalen hos offentliganställda gör att Sjuhärad utmärker sig.

– Vi har haft jättemycket dialog med tjänstemän och politiker i kommunerna för att påtala hur det ser ut. Initialt så kände man inte igen sig i de här siffrorna men det gör man nu, och kommunerna har börjat jobba på olika sätt för att förebygga sjukskrivning, säger Ann Larsson.

Kommunalrådet Lena Palmén (S) i Borås är medveten om de stigande sjuktalen generellt.

– Sjuktalen inom förskolan och skolan har inte ökat det senaste året vilket man har varit rädd för med tanke på barngruppernas storlek. De högre sjuktalen finns inom vård och omsorg, och i någon stadsdel även kost och lokalvård, säger hon.

Kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson (S) refererar till siffror som beskriver total sjukfrånvaro i procent av arbetstiden. Den genomsnittliga sjukfrånvaron bland kommunanställda i Borås ökade från 5,4 till 6,1 procent mellan 2012 och 2013.

– Vi ligger strax över snittet för landets större kommuner, som hade en genomsnittlig sjukfrånvaro på 5,8 procent 2013, säger han.

Inom skolans värld hade exempelvis förskollärare 7,33 procent sjukfrånvaro förra året.

– Fast där har inte sjukfrånvaron ökat så mycket. Den största ökningen ser vi hos undersköterskor, skötare och administrativ personal, säger Ulf Olsson.

Enligt Försäkringskassans analyser finns det en generell trend i landet att sjukfrånvaron ökar bland anställda inom så kallade kontaktyrken i offentlig sektor (exempelvis vård, skola och omsorg).

– Arbetsoförmåga på grund av psykisk ohälsa är något som uppstår i mötet mellan människa och arbetslivets krav. En stor andel av de anställda inom kontaktyrken är kvinnor, och det är en viktig faktor för att förstå varför de drabbas i större utsträckning, säger utvärderingschef Jan Larsson.

Biståndshandläggarna har högre sjuktal än andra socionomer I Borås stad.

– Gruppen hamnar i kläm mellan kommunens rutiner och ett ganska omfattande tryck från anhöriga. Så det handlar om stressrelaterade orsaker, att de mår dåligt av pressen, säger Fredrik Legnemark, ombud för SACO.

Lena Eksberg, ordförande för fackförbundet Kommunal i Borås, ser en tydlig koppling mellan de senaste årens besparingar och ökade sjukskrivningar.

– Det har varit anpassningar i flera omgångar. Det är stora barngrupper i förskolan, många otrygga anställningar och mer press genom utökade kringsysslor i omsorgen. Det är klart att det sliter på personalen, säger hon.

Imorgon: Högt pris för stressigt jobb – 32-åring fick akut hjärtinfarkt

Stigande miljardnota för sjukskrivna

Statens kostnad för sjukskrivningar ökade från 16,2 miljarder till 24,1 miljarder mellan 2010-2013. Prognosen är fortsatt kostnadsökning i år.

Antalet sjukskrivna personer hos Försäkringskassan har ökat kraftigt. För mätpunkten 31 juli 2010-2014 är ökningen i riket 70 procent.

En bidragande orsak är att cirka 17 000 personer försvann ur sjukstatistiken 2010 på grund av nya regler som infördes 2008. Vissa av dessa är tillbaka som sjukskrivna efter en period som arbetssökande på Arbetsförmedlingen.

En annan förklaring är att långtidssjukskrivningen bland arbetslösa har ökat.

En tredje orsak är att fler anställda människor sjukskrivs. Störst ökning märks bland offentliganställda i så kallade kontaktyrken: vård, skola och omsorg.

Källa: Försäkringskassan

Hannele Parviainen
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.