Annons

Frågor och svar om svininfluensan

I går hörde mängder av läsare av sig med frågor om influensan och vaccinet.
Borås • Publicerad 12 november 2009

Här nedan ger BT svar på så många frågor som möjligt:

Hur längre lever viruset på händerna?

Annons

Tina

Svar: Exakt hur länge viruset lever på huden vet man inte, men det är framförallt när viruset kommer in i mun eller näsa som man blir smittad. God handhygien är därför en av de viktigaste åtgärderna för att skydda sig mot smitta.

Det finns studier som visar att influensavirus kan överleva på ytor som exempelvis dörrhandtag ett antal timmar efter att en smittad person tagit i det. Virusets överlevnad är beroende av flera faktorer; temperatur, ph, luftfuktighet, solljusexponering med mera.

Har någon blivit allvarligt sjuk av vaccinet?

Karin

Svar: Ett fåtal personer har fått allvarliga allergiska reaktioner av vaccinet, men många fler har blivit allvarligt sjuka av själva influensan.

De flesta som får influensavaccinet Pandemrix får kortvarig rodnad, svullnad och ömhet på vaccinationsstället. Man kan också få feber, huvudvärk, illamående och influensaliknande symtom av vaccinet. Dessa symtom visar sig vanligtvis inom 1-3 dagar efter vaccineringen och försvinner oftast inom 1-2 dagar utan behandling. Om symtomen kvarstår bör man kontakta läkare.

Biverkningar i form av allergiska reaktioner uppträder vanligtvis inom några minuter till en timma efter vaccination.

Jag fick höra i går, att vaccin som öppnats under dagen men inte har gått åt, kasseras. Stämmer detta?

Marie-Louise Bergh

Annons

Svar: Vaccinet måste blandas innan det kan ges, och efter blandningen har vaccinet en hållbarhet på 24 timmar. Varje förpackning innehåller tio vuxendoser (20 barndoser), som då måste göras åt inom dessa 24 timmar, annars kommer vaccinet att kasseras. Eftersom det råder stor efterfrågan på vaccin just nu, är det ytterst få doser som går till spillo på detta sätt.

Är det sant att barn under tre år inte får vaccinet på grund av att det inte räcker till?

Annelie

Svar: Nej, det är en missuppfattning. Eftersom det inte finns tillräckligt med studier på hur barn under tre år reagerar på vaccinet rekommenderar man i nuläget att endast barn mellan sex månader och tre år som tillhör någon riskgrupp vaccineras. Läkemedelsverket utreder för närvarande om barn (som inte tillhör någon riskgrupp) i åldersgruppen 6 månader till 3 år bör vaccineras, och kommer inom kort att lämna besked.

Vet man ungefär hur många som har svininfluensa i Sjuhäradsbygden nu?

Hanna

Svar: Det finns inga säkra siffror på detta eftersom de allra flesta som smittas inte blir provtagna. Det finns nämligen inte resurser till att göra detta.

Smittskyddsläkarna konstaterar just nu att det finns en "allmän spridning" av svininfluensan.

Kan jag smitta andra på grund av att jag blivit vaccinerad?

Karin

Annons

Svar: Nej, ett symtom som uppkommer som en biverkan efter en vaccination smittar inte andra. Vaccinet består av utvalda delar av viruspartikeln, inte kompletta viruspartiklar, och kan inte föröka sig eller smitta.

Vad händer om man tar vaccinet trots att man redan haft sjukdomen?

Per

Svar: Det händer inget särskilt, och därför rekommenderar sjukvården att alla som inte fått konstaterat via provtagning att de haft svininfluensa ska vaccinera sig.

Hur är det med oss i riskgruppen, ska vi ta en eller två sprutor?

Johan

Svar: Den 6 november kom de nya riktlinjerna för vaccination. Enligt dem ska personer från 13 års ålder som tillhör en medicinsk riskgrupp men ändå har ett fullgott immunförsvar få en dos vaccin. Personer från 13 års ålder som tillhör en riskgrupp och som dessutom har nedsatt immunförsvar får två doser vaccin med minst 3 veckors intervall.

Kan man bära på smittan utan att själv bli sjuk?

Bajram

Svar: Ja, det förekommer säkert en del fall där man i stort sett saknar symtom. Sannolikt har man då inte heller så hög produktion av virus och därmed är inte risken för att man ska föra smittan vidare så stor.

Annons

Jag undrar hur länge influensan sitter kvar och är smittsam. Har en kompis som var inlagd och undrar när det är okej att börja umgås igen?

Johan

Svar: Man är smittsam från en dag innan till 7 dagar efter man börjat få symptom. Smittsamheten kan vara lite längre om man fortfarande inte är feberfri efter 7 dagar och även hos barn. Man bör stanna hemma från arbete/skola 1-2 dagar efter att man är feberfri.

Alla pratar bara om att ta sprutan eller inte - jag vill veta vad svininfluensan ger för symtom?

Janet

Svar: De symtom man får av svininfluensan liknar helt de man får av vanlig influensa. Det är vanligt med feber över 38 grader, ibland upp mot 40 grader. Typiskt är också muskel- och ledvärk och ont i kroppen, hosta (i början oftast torrhosta), halsont, snuva, huvudvärk och trötthet. Den nya influensan kan också i enstaka fall ge diarré och kräkningar.

Om man endast har feber, men inte har luftvägssymtom som hosta och halsont bör man överväga annan orsak till febern än influensa.

Kommer äggallergiker kunna vaccinera sig?

Undrande

Svar: Det beror på hur allergisk man är. Det krävs alltid en individuell bedömning av läkare. De flesta som är allergiska mot ägg kan ändå vaccineras mot influensa. Kontakta din läkare för att få en individuell bedömning.

Annons

Hur lång tid tar det innan vaccinet ger ett skydd mot svininfluensan?

K.

Svar: Det tar upp till tre veckor innan vaccinet ger fullt skydd. Då räknar man med att skyddet ligger på mellan 90-95 procent.

Kommer de fristående gymnasieskolorna att få vaccin till sina elever?

Nilla

Svar: Friskolorna får själva kontakta Västra Götlandsregionens vaccinationskansli och beställa det antal vaccindoser som skolan behöver. Eftersom friskolorna har sin egen skolhälsoorganisation är det upp till skolledningen tillsammans med skolans medicinskt ansvariga, att bestämma hur vaccinationen för eleverna ska gå till. Om de ska vaccineras på skolan eller hänvisas till vårdcentralen. På till exempel Kunskapsskolan vaccineras, enligt uppgift, eleverna av skolsköterskan.

Källor: Smittskyddsinstitutet, Krisinformation.se, Socialstyrelsen, Läkemedelsverket, smittskyddsläkare Birgitta Arnholm, medicinskt ansvarig skolsköterska Christina Löfgren, chefläkare Per Häggblad, 1177.se

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons