Varm nylagad mat eller kyld mat som värms upp i mikro.
Nu börjar diskussionerna i Borås om maten till de äldre.
Problemen med att hålla kvaliteten på den varma maten gör att Borås nu ser över hur matdistributionen skall se ut i framtiden.
Undersökningar visar att alltför ofta håller maten en temperatur under 60 grader. Då försvinner näringsämnen och det finns risk för matförgiftning.
En konsultutredning visar på fyra olika alternativ, varm mat som lagas i kommunen, kyld mat som tillagas i kommunen, kyld mat som tas från en leverantör utifrån men distribueras av kommunens personal eller kyld mat som lagas och distribueras av någon utanför kommunen.
De flesta av kommundelarna förordar kyld mat som lagas i kommunen.
Men flera kommundelar vill också att de äldre skall kunna få välja om de vill ha varm eller kyld mat och vill att frågan utreds mer innan de tar ställning.
Bland politikerna eftersträvas valfrihet.
– Principiellt tycker vi att de äldre skall kunna få välja där det är möjligt, säger kommunalrådet Lena Palmén (s). Det viktigaste är att vi inte serverar mat som är farlig.
Men det kommer förmodligen att bli diskussion om kyld eller varm mat.
Miljöpartiet har redan sagt att huvudalternativet skall vara varm mat.
– Vi anser att det är ett logistikproblem att man inte kan hålla temperaturen.
– Det bör kunna lösas, säger Tom Andersson, partiets representant i kommunstyrelsen.
Den kylda maten ställer höga krav på livsmedelshygien och det skulle bli för dyrt att laga kyld mat i alla kök. En förslag är att bygga om Bodaklints restaurangkök så att man där kan tillaga hela kommunens behov av kyld mat.
– Kanske skall man i stället satsa på en stor anläggning för varm mat, menar Tom Andersson.
Dalsjöfors var först med att införa kyld mat till sina pensionärer. Nu har också Brämhult och Trandared infört kyld mat.
Ingegerd Eriksson, chef för verksamhetssamordningen i kommunen, tänker nu föreslå att man går vidare med att fråga de äldre här vad de tycker.
Hon menar att det behövs ett bättre underlag innan beslut.
– Det kan vara så att man klarar av att leverera varm mat inom vissa områden genom att se över varmhållningen. Men man kanske inte klarar att ge varm mat till dem som bor långt från ett tillagningskök.
Fördelar och nackdelar
Kyld mat tillagas på samma sätt som annan mat utan tillsatser. När maten paketeras suger man ut luften ur förpackningen.
Detta kallas att förpacka i modifierad atmosfär. Maten kan båda förvaras och värmas upp i sin förpackning i mikro eller i förpackning i vattenbad.
Fördelar med kyld mat
– Den äldre behöver inte sitta och vänta på att hemtjänsten skall komma. Maten kan ätas när det passar.
– Fler rätter att välja mellan. Den som har kyld mat i dag har ett tiotal rätter att välja mellan varje vecka.
– Personalen i hemtjänsten kan planera bättre och kan förlägga övriga insatser hos de äldre i samband med att maten skall värmas och serveras.
Nackdelar med kyld mat
– Kyld mat kräver större förvaring. Det skall finnas plats i kylskåpet för sju matlådor.
– Maten måste köpas i för-skott och man skall ha tillgång till uppvärmning som mikrougn.
Fördelar med varm mat
– Nylagad varm mat är alltid det bästa.
– Maten är lagad samma dag.
– Hemtjänsten kommer och lämnar mat varje dag, en trygghet för den som är äldre och behöver tillsyn.
Nackdelar med kyld mat
– Maten bör ätas omgående, annars behöver den värmas upp igen och det påverkar näringsinnehållet.
– Maten transporteras ofta långa sträckor och serveras inte alltid varm.
– Stressigt för hemtjänsten när maten skall distribueras varm.
– Maten skall tilllagas alla veckans dagar, även vid storhelger, vilket ger en dyr matportion.