Förundersökning inledd mot Hartikainen: "Han lurade mig"

En förundersökning om bedrägeri har nu startats mot Leo Hartikainen sedan 82-åriga Inger Hasselgård polisanmält honom.
Borås • Publicerad 16 december 2009
Inger Hassel gård känner sig grundlurad, och har nu anmält pastor Leo Hartikainen till polisen.
Inger Hassel gård känner sig grundlurad, och har nu anmält pastor Leo Hartikainen till polisen.Foto: BT Arkiv

Hon anser att pastorn i The River lurat till sig både hennes gård och pengar.

– Jag vill ha tillbaka gården och han har inte uppfyllt sina löften till mig, säger Inger Hasselgård.

– Det har inte förekommit några oegentligheter, anser Leo Hartikainen.

BT berättade förra veckan om Inger Hasselgård som skänkte bort släktgården i Kinnarumma till The River och pastor Gun Hartikainen, som är gift med Leo.

Dessutom tömde hon sitt bankkonto och gav pastorn cirka 150 000 kronor till inköp och reparation av en traktor. Med mera.

I dag känner hon sig grundlurad. Men Leo Hartikainen har förklarat att så länge Gud inte säger att gården ska återlämnas så får inte Inger Hasselgård tillbaka den.

Nu har hon tröttnat på pastorns förklaringar och vänt sig till polisen.

– En förundersökning om bedrägeri har inletts. Den har överlämnats till åklagare som får bedöma hur detta ska hanteras, förklarar kommissarie Agneta Alkner vid polisens utredningsavdelning i Borås.

Inger Hasselgård ville i det längsta vänta med polisanmälan. Men attityden som hon anser att Leo Hartikainen har visat nu när fallet uppmärksammats i medier fick henne att ta det steget

– Ja, han lurade mig och fick mig att ta ut en massa pengar. Dessutom har han huggit ner skog för en halv miljon och löftena är inte uppfyllda, säger hon.

Leo Hartikainen slår tillbaka mot anklagelserna:

– Det finns inga oegentligheter. Saken är som den är och jag har egentligen inget mer att tillägga är hans kommentar till BT.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.