1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Förtidsröstningen i Borås mot rekord

Förtidsröstningen i Borås går mot rekord. Efter sexton dagar hade 14 715 personer röstat, 49 procent fler än inför Europaparlamentsvalet 2014.
Evert Eriksson har varit röstmottagare sedan 1970-talet. Under förtidsröstningen till Europaparlamentet har han tagit emot röster i valstugan på Stora torget. Valdagen spenderas på Särlaskolan.
Foto: Ceasar Segergren

När BT besöker en av de två valstugorna på Stora torget har 80 personer röstat under de senaste två timmarna.

Birgit och Wilhelm Wallon, 82 respektive 79 år från Borås tycker att det är ett smidigt sätt att rösta.

– Vi har gjort så de senaste valen. Det är bekvämt, man tar det när man vill och är lite låst vid någon speciell dag. Det kan ju dyka upp någonting annat, säger Wilhelm Wallon.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Birgit och Wilhelm Wallon från Borås tycker att det är bekvämt att förtidsrösta.
Foto: Ceasar Segergren

– Det har ökat bra den här veckan. Förra veckan hade vi 25 personer i timman men nu är det betydligt fler, säger röstmottagaren Evert Eriksson.

Han har tagit emot röster sedan början av 70-talet. På själva valdagen ska han vara röstmottagare på Särlaskolan.

quote
Vi är ett jättebra gäng. Flera av oss var med i höstas också - Evert Eriksson.

– Det är ett jättetrevligt jobb. Man känner igen många. ”Är du här i år igen” brukar de säga. När jag började fanns det ju ingen förtidsröstning på det här sättet, då satt jag bara på valdagen.

Valskärmen som skyddar valsedlarna är en nyhet i årets val. – Den har fungerat bra. Det är bara en person som har haft synpunkter men så är det ju alltid, konstaterar röstmottagaren Evert Eriksson.
Foto: Ceasar Segergren

Tillsammans med Bernt Karlberg står han på valstugans trappa och välkomnar förtidsröstarna. De är fyra personer per stuga.

– Vi är ett jättebra gäng. Flera av oss var med i höstas också. Stugan ligger bra till också, mitt i stan. Här kommer de och går förbi, ser oss och kommer på att de ska rösta, säger Evert Eriksson.

quote
Jag var på semester de första två dagarna men sedan dess har jag varit här varje dag - Evert Eriksson.

För Bernt Karlberg är det andra valet som röstmottagare.

– Vi är pensionärer båda två. Det är pensionärer och studenter i majoritet bland röstmottagarna, berättar han.

– Man får välja hur mycket man vill jobba, jag var på semester de första två dagarna men sedan dess har jag varit här varje dag, säger Evert Eriksson och berättar att det finns viss konkurrens mellan stugorna på torget.

– Vi har alltid fler som röstar hos oss men det är kanske för att vi ligger närmast torget, man ser oss först. Men jag är lite kluven. Jag vill ju gärna ha folk här, men jag vill gärna har folk på valdagen också (skratt).

– Det är viktigt med ett trevligt välkomnande, säger röstmottagaren Evert Eriksson. Här delar han ut valkuvert utanför valstugan på Stora torget.
Foto: Ceasar Segergren