Annons

Första såren i december

Borås • Publicerad 15 maj 2008

December 2007: 90-åriga Anna har observerat blå fläckar på höger ben som utvecklats till mindre sår, 2 x 4 centimeter. Hon söker sig till Britta Henriksson, sjuksköterska på Alléklinikerna.

En sårbehandling påbörjas. Har även värk i benet och får smärtstillande.

Annons

Två gånger i veckan läggs såret om.

Britta Henriksson tar kontakt med hudmottagningen på Borås sjukhus.Läkaren ger henne instruktioner om hur hon ska fortsätta ta hand om såret.

Januari 2008: Kontakt med en privat hudläkarmottagning enligt patientens önskemål.

Anna går där under några veckor och får såret omskött av en läkare.

Han ordinerar ett särskilt förband och konstaterar att det är ett bensår.

Februari 2008: Britta Henriksson börjar göra dagliga besök hemma hos Anna eftersom såret vätskar. Lägger om såret varje dag,

17 februari skickar Britta Henriksson Anna till akuten. Patienten känner svaghet i vänsterarm. Misstanke om hjärninfarkt. Dessutom finns oro för såret som har växt sig allt större. Hon blir hemskickad igen.

Dagen efter skickas Anna till sjukhuset. Nu blir hon inlagd och får stanna.

Kommer så småningom till ett korttidsboende.

Mars 2008: Anna skrivs ut från boendet och får komma hem igen till sin lägenhet. Hemsjukvården tar över henne som patient.

Annons

En anhörigs fru hälsar på Anna i lägenheten. Under några dagar upplevs att vården hemma inte fungerar. Anna skriker av smärta och får för lite smärtstillande. Personal uttrycker att det är svårt att sköta det hemska såret.

Eftersom ingen verkar reagera tar anhöriga saken i egna händer och åker med Anna till sjukhus på grund av det fula såret.

Benet amputeras. Några dagar senare dör hon.

Snezana Bozinovska
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons