Försökte köra upp åt en annan

En man som uppgav falsk identitet försökte i måndags klara uppkörningen åt en annan person.
Borås • Publicerad 20 augusti 2008
Personen på bilden har inget med artikeln att göra.
Personen på bilden har inget med artikeln att göra.Foto: Scanpix/Arkiv

Bluffen i Borås avslöjades av den inspektör från vägverket som hade hand om uppkörningen. Då försvann den okände mannen.

Inspektören anade att något var galet. Han tvivlade på att eleven som skulle köra upp var den person han utgav sig för att vara.

Uppkörningen gick bra. Efteråt ville inspektören att eleven skulle följa med in på körskolan för att ordna en del papper.

Det var då mannen försvann.

Händelsen har nu polisanmälts. Misstankarna är osant intygande och urkundsförfalskning.

– Det här är inte vanligt men visst förekommer det, Jag skulle gissa att det rör sig om mellan 10 och 15 fall per år, säger Karl-Erik Andersson, biträdande enhetschef förarenheten på vägverket.

Hur stor är chansen att lyckas?

– Inte stor. Vi har strikta kontroller med id-krav.

Att man själv är en rätt dålig förare är ett av motiven som ligger bakom att låta någon annan försöka klara uppkörningen åt en, hävdar Karl-Erik Andersson.

– Vi har sett exempel på "proffsuppkörare" som kör upp åt andra. De har ofta en förfalskad id-handling eller så är kortet väldigt likt.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.