Försökte hugga ihjäl Boråspolis – vill slippa utvisning

Borås Artikeln publicerades
Foto:Polisutredningen

17-åringen som knivhögg en polis på Hässleholmen klagar nu åter hos Högsta domstolen för att få kortare straff och slippa utvisning.

För tre veckor kom en ny dom i målet, sedan hovrätten ännu en gång tagit upp fallet efter beslut i Högsta domstolen (HD).

I höstas dömdes till fyra års fängelse av hovrätten, som ansåg att han var över 18 år.

Men han överklagade till HD och presenterade då pass och andra handlingar från Irak som visade att han bara var 17 år då knivdådet inträffade i maj förra året.

Dokumenten undersöktes och ansågs vara äkta.

Högsta domstolen beslutade därför att åter pröva straffet och beslutet om utvisning, vilket BT tidigare berättat. Men att han var skyldig till mordförsök stod fast.

Efter det utslaget ändrade hovrätten straffet till sluten ungdomsvård i två år och tre månader. Den som är under 18 år får bara dömas till fängelse om det finns så kallade synnerliga skäl.

Men beslutet om livstids utvisning stod däremot fast, främst för att brottet var så allvarligt och för att killen saknade anknytning till Sverige.

Den domen har 17-åringen nu överklagat till Högsta domstolen. Hans advokat Per Söderkvist skriver att hovrätten genom "grovt förbiseende eller grovt misstag" fattat fel beslut.

Advokaten menar tiden för den slutna ungdomsvården beräknats fel och att 17-åringen fortfarande är asylsökande.

Försvararen anser därför att hovrätten inte skulle ha beslutat om utvisning, utan att hans asylärende borde utredas och prövas av Migrationsverket.

Polisen fick ett knivhugg i armhålan när hon och en kollega skulle kolla en moped och omringades av ett gäng på Hässleholmen.

Polisen klarade sig från allvarliga skador, men hovrätten ansåg att den dömde måste ha insett att knivvåld mot huvud och hals kunde ha vållat hennes död.

I tingsrätten förnekade killen att han var i Borås när det hände. Senare kom han med nya versioner och erkände i sitt förra överklagande till HD att han knivhuggit polisen, fast utan avsikt att skada.

Målet var det första i Borås där omfattande undersökningar gjordes för att avgöra en misstänkts ålder. Både tingsrätt och hovrätt kom fram till att den var minst 18 år.

Killen hävdade att han var 17 år och kunde till slut presentera dokument som gjorde att han fick den åldern.

Han sitter fortfarande häktad.