Det lokala försäkringskriget i Sjuhärad trappas upp.
Borås • Publicerad 3 augusti 2008
Plötsligt har försäkringsmarknaden i Sjuhärad blivit het. Det är många som vill vara med och försäkra hus och hem.
Plötsligt har försäkringsmarknaden i Sjuhärad blivit het. Det är många som vill vara med och försäkra hus och hem.Foto: Scanpix

Swedbank Sjuhärad är ny i branschen, Länsförsäkringar Älvsborg etablerad stormakt.

Dina försäkringar/Knallebygdens försäkringsbolag sticker upp.

20 000 kunder och en marknadsandel på runt 20 procent är Swedbank Sjuhärads mål för sakförsäkringar – hem, villa, bil.

– Vi är med i så mycket som rör en familjs ekonomi. Försäkringar ligger nära till. Vi vill erbjuda ett brett sortiment, säger Hans Persson, vice vd på Swedbank Sjuhärad.

På privatförsäkringar är det Folksamägda Tre kronor som finns bakom bankens försäkringsförsäljning. När det gäller försäkringar för företag, inklusive jord- och skogsbruk, samverkar banken med lokala Dina försäkringar.

Att en bra bankkund också är en bra försäkringskund tillhör idéerna bakom satsningen.

Banken erbjuder också liv- och pensionsförsäkringar, som registrerad oberoende förmedlare.

Swedbank Sjuhärad utmanar framför allt Länsförsäkringar –?som tidigare marscherat in på bankmarknaden. Att Länsförsäkringar för ett tag sedan plockade över Swedbank Sjuhärads lantbruksspecialist Sune Sjöberg kan också ha stimulerat till motoffensiv.

50 procent av boendeförsäkringarna i staden Borås, 60 procent i övriga Sjuhärad. Mäktiga marknadsandelar för sakförsäkringar på privatsidan för Länsförsäkringar Älvsborg.

– Vi har växt främst genom att vara nära kunderna när skador sker, säger Jenny Lodlovsky Norrby, marknadschef privat och lantbruk på Länsförsäkringar Älvsborg.

I Borås är hennes bolag nu på offensiven genom att öppna två kundkontor. Ett i City, ett i Knalleland. Dessutom har man öppnat egen larmcentral och köpt eget vaktbolag. Banden ska stärkas med kunderna. Det skadeförebyggande arbetet trappas upp.

Snabbväxaren på den lokala försäkringsbranschen i Sjuhärad är Knallebygdens försäkringsbolag, den lokala delen av Dina försäkringar.

På några få år har omsättningen där tredubblats, till nära 30 miljoner 2008. Men det handlar ännu om bara några få procent av marknaden.

– Framför allt har vi vuxit i bilförsäkringar, säger Göran Nilsson, tidigare vd och med lång erfarenhet i företaget.

Knallebygdens gör inte så mycket väsen av sig. De nya kunderna kommer ofta genom rekommendation från andra.

– Vi svarar i telefon utan en massa knappval. Uppstår en skada ser vi till att reglera snabbt. Vi kan ge besked nära nog direkt, säger Göran Nilsson.

Knallebygdens försäkringsbolag

Startade på 1800-talet. Idag samlas bolagen som Dina försäkringar, där de lokala aktörerna är suveräna.

Knallebygdens försäkringsbolag har hand om en stor del av Sjuhärads område. Privata försäkringar för villa, hem, bil samt försäkringar för jordbruk och företag.

Omsättning: 30 miljoner.

Anställda: 4

Huvudkontor: Dalsjöfors

Försäkringstagarna äger bolaget och tillsätter styrelse.

Dina Försäkringar Ätradalen täcker det mesta av Tranemo och Svenljunga kommuner, men också i Småland.

Viskadalens försäkringsbolag, också inom Dina försäkringar, verkar i Marks kommun samt församlingarna Kinnarumma och Seglora i Borås kommun.

Swedbank Sjuhärad

När det gäller villa-, bil- och hemförsäkring på privatsidan samarbetar banken med folksamägda försäkringsverksamheten Tre kronor. På företags- och lantbrukssidan samverkas med Dina försäkringar/Knallebygdens försäkringsbolag.

Swedbank Sjuhärad är en fristående bank med rötter dels i sparbanksrörelsen, dels i den lantbrukskooperativa Föreningsbanken.

Ägare: Swedbank AB 47,5 procent, Stiftelsen Föreningssparbanken Sjuhärad 50,5 procent, personalstiftelse 2 procent.

Antal anställda: 200

Länsförsäkringar Älvsborg

Länsförsäkringar Älvsborg verkar i de 19 kommuner som tidigare ingick i Älvsborgs län. Har sitt ursprung från 1841 i Älvsborgs läns brandstodsbolag. Samverkar med 23 andra länsbolag i Länsförsäkringargruppen.

Länsförsäkringar ägs av försäkringstagarna som väljer styrande representanter.

Driver sedan 1996 även bankverksamhet.

Premieintäkt 2007: 832 miljoner.

Antal försäkringstagare: 140 000

Anställda: 250, varav cirka 75 i Sjuhärad.

Ingemar Brink
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.